Šumadija među pet vinskih najperspektivnijih regija u svetu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Šumadija među pet vinskih najperspektivnijih regija u svetu

U poslednjih 10 godina veliki uspesi šumadijskih vina na svetskim takmičenjima skrenuli su pažnju na Šumadiju kao vinsku regiju, jer su vina svojim kvalitetom, voćnošću i svežinom donela jednu novu egzotiku. U intervjuu za winesearcher.com, Tom Stivenson, jedan od vodećih autoriteta u svetu vina, uvrstio je Šumadiju, tačnije Oplenačko vinogorje, u jednu od pet svetskih regija koje vidi kao regije budućnosti što se proizvodnje vrhunskih vina tiče.

Stivenson je u svojoj karijeri napisao 23 knjige koje su objavljene od strane 50 izdavača širom sveta i prevedene na 25 jezika. Njegova specijalnost su penušava vina na koja se posebno osvrnuo u svom intervjuu, gde ne krije prijatno iznenađenje prvim srpskim penušavim vinom – Trijumf Chardonnay

Tom Stevenson tasting shotPohvale za šumadijske penušavce, Tom Stivenson

Kada je Vinarija Aleksandrović 2008. godine uplovila u svet penušavih vina napravljenih tradicionalnom metodom fermentacije u boci, malo ko u Srbiji je imao veru da penušava vina iz Šumadije imaju bilo kakav potencijal da pariraju šampanjcima uglednih šampanj kuća iz Francuske. Dva čoveka koja stoje iza prvog srpskog penušavog vina - Trijumf Chardonnay, Pjer Iv Bornero, glavni enolog Instituta za šampanjac u Šampanji i Vladan Nikolić jedan od vodećih srpskih enologa, od samog početka su verovali u šumadijski teroar, koji će dati prepoznatljivost srpskom penušavcu. Tako je i nastalo prvo srpsko penušavo vino, kao spoj francuske recepture, šumadijskog teroara i tradicije.

Dve godine za redom, 2014. i 2015., na Svetskom šampionatu šampanjaca i penušavih vina - The Champagne and Sparkling Wine World Championships, koje se održava u Londonu, Vinarija Aleksandrović osvojila je zlatne medalje za svoja penušava vina Trijumf Noir  i Trijumf Chardonnay, što je Božidar Aleksandrović vlasnik vinarije nekako i najavio u intervjuu za Vino.rs pre više od godinu ipo dana. Potom je kao šlag na tortu došao nacionalni trofej, i nagrada za jedno od najboljih penušavih vina (best in class) za Trijumf Chardonnay 2009, koji je ujedno prvo srpsko penušavo vino nastalo tradicionalnom metodom proglašeno i za najbolje penušavo vino jugoistočne Evrope. Veliko priznanje za Vinariju Aleksandrović, Šumadiju i Srbiju.

Takmičenje The Champagne and Sparkling Wine World Championships predstavlja inače najcenjenije i najstrožije nadmetanje šampanjaca i penušavih vina širom sveta, a izuzetnu važnost daje činjenica da Tom Stivenson, kao jedan od najcenjenijih stručnjaka u ovoj oblasti, svako vino lično ocenjuje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama