Makedonska vina francuski potpis

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Makedonska vina francuski potpis

Ljubaznošću ljudi iz Tikveša, pili smo neka nova i poznata vina, upoznali njihovo upravo najbolje ocenjeno vino Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, uživali u majstorskoj kuhinji vinoteke Podrum novi i delili utiske s jednim od najboljih enologa današnjice, Filipom Kambieom savetnikom u, prema nekim mišljenjima, najznačajnijoj vinariji na Balkanu. I da ne zaboravimo tehnologa Marka Stojakovića, Pančevca nepovratno zaljubljenog u teroar Tikveša. 

Marko Stojakovic
Pančevac zaljubljen u teroar Tikveša, Marko Stojaković

Ovaj wine & dine susret iniciran je povodom rezultata najnovijeg ocenjivanja od strane najpoznatijeg svetskog vinskog nosa Roberta Parkera, u časopisu Wine Advocate, gde su nedavno objavljene ocene za crvena vina Bela Voda 2013 i Barovo 2013 i za bela vina iz berbe 2014. godine. Tom prilikom, Parker je prvi put ocenio i etikete ekskluzivnog tikvešovog brenda Domaine Lepovo i to: Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013Domaine Lepovo Pinot Noir 2013 i Domaine Lepovo Chardonnay 2014. Sve u svemu, ocene se kreću u kategorijama „mnogo dobra” i „izvanredna”, čime je  potvrđeno visoko mišljenje koje se kontinuirano gradi već pet godina, od kad je crveno vino Bela voda 2010 dobilo 94 boda i bilo prvo vino u regionu sa tako visokom ocenom.

tikves etikete

Marko Stojaković, čovek odgovoran za svaku Tikveš etiketu, pojasnio je najnovije ocene:

- Ocena za berbu 2013. nešto je niža ove godine nego što smo očekivali, međutim, generalno je vizija berbe u svetu bila lošija, tako da i vinski kritičari nisu bili spremni da zalegnu i daju preterano visoke ocene našim vinima kad su mnoga slavna imena, koja su recimo računala na 100 poena, dobila maksimalno 95. Naše najbolje ocenjeno vino, sa čime se apsolutno slažem, bilo je Grand Cuvee Lepovo. Dobilo je 92 poena, Bela voda možda poen niže, ali to ne znači da je vino lošije, samo je percepcija kompletne berbe prosečno niža. 

Atmosfera 3

A onda su krenula očekivana vina. Barovo Belo 2012 sa musom od kozjeg sira na kremblu od čvaraka i sa tanko sečenim junećim jezikom. Ovo je vino 70% grenaš i 30% šardone, odležalo je šest meseci u francuskom hrastu, dok sirovina dolazi sa 600 metara nadmorske visine. Domaćini su namerno krenuli sa starijim belim vinom sa juga, kako bi dokazali kako su apsolutno sačuvani pridrodna svežina i aromatika, ali i punoća.

Vina po ukusu svetaVina po ukusu sveta, Kambi u vinoteci Podrum novi

- Izabrali smo ga zbog evolucije vina od 2012, ali i nastavili sa dve godine mlađim vinom da se vidi uticaj i uloga grenaša u njihovom formiranju. To je posebno uputstvo za somelijere: u zavisnosti od godine berbe vino možete spajati s različitim jelima. Ideja rada sa Tikvešom je da pravimo vina koja se mogu služiti za stolom, da ne budu samo za degustaciju – napomenuo je Filip Kambi na početku degustacije.

Bela Voda Belo 2014, čiji je stil nešto izmenjen, prosto je skliznulo niz grlo u zagrljaju lososa sa kremom avokada serviranog na žitaricama. Vino ima u sastavu 40% šardonea i ostatak grenaša. Pojačan je barik, tokom šest meseci malolaktika se odigrala u drvetu, a vino je vrhunsko s obzirom na to da je iz problematične berbe 2014. godine.

hrana tikvesSinergija hedonizma, vrhunska vina i vrhunska kuhinja

- Mislim da se sjajno slaže sa svakom hranom. Ima lepe puteraste arome, harmoničnije je i slasnije od berbe 2012, a slast koju osećate dolazi od drveta i surli tehnike koja je korišćena – objašnjava Kambi.

U cvrveni segment uplovili smo kroz mali eksperiment. Paralelno su poslužena Barovo red 2011 i Bela Voda red 2013 uz svilene pačije grudi sa pireom od šargarepe. Iako je svežija Bela Voda vatrenih kiselina, snažno, žestoko, a opet harmonično vino, pobrala nepodeljene simpatije, uz posluženo jelo bolje je „leglo” mineralnije, mirnije, začinskije, zemljano vino s položaja Barovo.

- Čuda se događaju – komentarisao je Kambi. – I meni se Bela Voda više dopada, ali uz ovu hranu Barovo je nepobedivo. No, treba znati, pačetina je veoma zahvalna za uparivanje, ide lepo i sa mladim i sa starim vinom.

Domaine LepovoNova Tikveš premium vina nose oznaku Domaine Lepovo

Zamoljen da prokomentariše prošlogodišnju berbu 2015 i rad sa lokalnim sortama, francuski stručnjak je podvukao da je berba bila sjajna za vranac i kratošiju, koji stoje u nekoj vrsti sinergije – ako je godina dobra za jednu sortu, dobra je i za drugu!

Marko je dodao da su u početku malo strepeli za bela vina, ali se sve izuzetno dobro završilo, dok kod crvenih tvrdi da će vina biti najboljeg kvaliteta, baš kao berba 2010 koja je ponela najveće pohvale!

Pred sam kraj ove uzbudljive prezentacije posluženo je, uz biftek sa začinskim biljem, ove godine najbolje ocenjeno vino iz Tikveša – Grand Cuvee 2013 iz nove vinarije Lepovo. Vinarija jeste nova, ali vinograd nije, trsovi su oko 15 godina stari. Cuvee je izrađen u seriji od 20.000 boca, koje će na tržištu koštati 4.900 dinara. Međutim, nema ga mnogo za domaće kupce jer su Kinezi otkupili gotovo sve količine! U pitanju je veliko vino, raskošnih aroma, lepo uklopljenog hrasta sa 15,5% alkohola koji ne dominira ni u jednom segmentu. Sastav čini vranac 60%, kaberne sovinjon 35%  i ostatak merlo. 

Atmosfera

- Od vranca napraviti dobro vino izuzetno je teško, baš kao i od pinoa – tvrdi Marko Stojaković. – Za razliku od sorte širaz, koji je jako podatnta i zahvalna sorta, i prava je šteta što se u Srbiji više ne koristi. Mi smo u Lepovu upravo posadili novih osam hektara u neposrednoj blizini vinarije, i to tri hektara crnog belana, isto toliko širaza i dva hektara vionjera. To je neki put koji ćemo slediti u budućnosti, kad su noviteti u pitanju.

A naznake tog uspešnog puta lepo je bilo osetiti u poslednjem vinu večeri. Kao savršen desert čaroliju su zaokružili Pinot Lepovo i čokoladni tart sa svežim voćem. Što bi Francuz uzviknuo voila!

Konačno, posle svega viđenog, jasno je da će Tikvešova vina s francuskim potpisom nastaviti uspešno da grade reputaciju u premium segmentu i da  postavljaju nove standarde u regionu.

Vinski mag treći put među Srbima

antrfile Kambi

Filip Kambi spada u sam vrh najpoznatijih enologa u svetu, a zahvaljujući njegovopj sradanji s Tikvešom ovo je bio njegov treći dolazak u Srbiju.

Da li vam je neobično da radite na podneblju poput Makedonije?
- To nije moja direktna kultura, ali mi je kao deo mediteranskog basena ovo podneblje daleko bliže nego Čile ili Argentina. 

Postoji li nešto specifično u teroaru Makedonije, nešto sa čim se ranije niste susretali u praksi?
- To su upravo sorte grožđa sa kojima radimo. Veoma neobične arome za teroar koji je kontinentalan, vezan za tu klimu. 

Koja vas sorta s Balkana najviše intrigira i zbog čega?
- Kratošija, definitivno. Daje vinu dobar voćni ukus, dobru boju, voluminozna je u smislu sastava, tanina, a nosi s druge strane izuzetnu svežinu. 

Uspeh Tikvešovig vina poslednjih godina tesno se vezuje u vaše ime. Kako vi to vidite?
- Proizvodnja vina je kolektivni posao, timski rad. Marko Stojaković i ja radimo zajedno, a vino zavisi od podneblja, klime, sorte grožđa. Mi smo ponekad kao začini, kao so i biber, nema nas mnogo, ne dodamo mnogo ni jednog ni drugog, ali je sve to jako bitno za konačni ukus.

 Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama