Vinska reprezentacija Srbije na Vinitaly 2016

  • Objavljeno u Vesti
Vinska reprezentacija Srbije na Vinitaly 2016

Vest iz kategorije „verovali ili ne” – po prvi put naši vinari će organizovano, kao svojevrsna vinska reprezentacija Srbije, nastupiti na nekom velikom svetskom vinskom događaju! Tako smo konačno dočekali taj mali korak za svetsku, ali ogroman za srpsku vinsku scenu. I to na vrućem terenu u Italiji, na jubilarnom 50. izdanju popularnog Vinitaly sajma koji se ove godine održava od 10. do 13. aprila.

Srpski tim će predstavljati vinarije: Aleksić, Aleksandrović, Budimir, Radovanović i Zvonko Bogdan na zajedničkom štandu koji je obezbedilo resorno ministarstvo, dok će ostale troškove platiti vinari sami. A kako to obično biva, ništa se od ovoga ne bi dogodilo da se u priču nije uključio maksimalni lični angažman, a za kolektivno i opšte dobro. 

aleksic„Videćemo šta će biti”, Dragana Janjić

- Vinski pisac Nenad Andrić i Petar Vušurović iz TU magazina posetilu su prošle godine Vinatly i nakon toga se obratili Ministarstvu s idejom da ono finansira kolektivni odlazak srpskih vinarija na sajam. Prvo, Nenadu svaka čast što je to pokrenuo u Ministarstvu. Da smo čekali da se mi vinari organizujemo, taj se zajednički odlazak u Italiju nikada i ne bi desio. Uostalom, ove godine smo bili jedina zemlja koja se nije grupno predstavila na ProWein sajmu u Dizeldorfu, već smo imali samo jednog pojedinačnog proizvođača vina – kaže Dragana Janjić, jedna od vlasnica vinarije Aleksić.

nesa andricOptimista, Nenad Andrić

Nenad Andrić za sebe kaže da je bio selektor ove reprezentacije, čime preuzima veliki teret na pleća, a odlazak u Veronu naziva „otvaranjem vrata”.

- U avgustu 2015. smo podneli inicijativu, napisao sam projekat, planirao i odabrao šest vinarija da predstavljaju Srbiju, jer štand nije preveliki, pa i ne može da ih bude više. Onda je odustao Kovačević, a potom i Dibonis.

Najzad

Da li je resorno Ministarstvo samo obećalo ili i obezbedilo sredstva za „vinsku petoletku”, budući da bi ovo trebalo da bude praksa u narednih pet godina?

- Nemamo nikakvu potvrdu o obezbeđenim sredstvima za naredne godine, ali ako je ovakve stvari teško pokrenuti, kada se to konačno dogodi još ih je teže zaustaviti. Zato je važno bilo povući prvi korak. Uostalom, u Ministarstvu su nas dočekali sa rečima: „najzad se neko setio” – kaže Nenad Andrić.

Nenad kaže da je imao tri najvažnija kriterijuma za izbor vinarija:

- Prvo da vinarije budu iz raznih krajeva Srbije. Ministarstvo je naravno želelo da u priču bude uključen kriterijum geografskog porekla, ali sam se odlučno borio protiv toga. Drugi kriterijum je bio kvalitet vina, da su sva ta vina prošla neka ocenjivanja, panele i medalje. Potom je kao uslov došao obim proizvodnje, od 100.000 boca pa naviše. Ono, što je jako bitno, pripremio sam, kad budemo tamo, organizovanu posetu italijanskih distributera. Pa preko mojih kontakata ljude iz Kine, Indije, Kanade, Amerike, da probaju naša vina koja mogu da uvezu. Naši vinari polaze veoma skeptični po pitanju bilo kakvih poslovnih dogovora, a ja sam upravo tu najoptimističniji. Siguran sam da idemo tamo da bi prodali naša vina svetu. Naravno, ima kod nas odličnih vinara sa malom produkcijom, i njima je baš teško da odvoje vina za ovakvu manifestaciju, ali i na njih će doći red jer će se i narednih pet godina ići na sajmove, počevši od sledećeg ProWeina

Nije dobra prilika

Pitali smo Miroslava Kovačevića zbog čega je odustao od odlaska u Veronu?

- U startu sam rekao da mi to nije zanimljivo, da sam tu fazu, da nekome u Italiji pokazujemo kakva vina mi imamo, odavno prevazišao. Dugo sam izlagao u Nemačkoj, na Dizeldorfu koji je najjači sajam na svetu, pa i to nije urodilo nekim plodom u smislu da smo napravili baš neki posao.

kovacevic
U Italiju samo kao turista, Miroslav Kovačević

Takođe, mnogo sam puta išao na Vinitaly, to je sajam gde se sjati čitavo Apeninsko poluostrvo da se napije vina. Ali to nije naša ciljana grupa da prodamo, niti je to naše tržište za vino. Nisam apriori protiv, ali mi smo tu samo kap u moru i nezanimljivi, pogotovo u Italiji gde ne mogu prodati jednu flašu vina. Ne mogu ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, a kamoli u Veroni gde ga je čitavo more. Mnogo je bolje, po mom mišljenju, da se organizujemo i idemo negde gde ne postoji nacionalni brend vina, recimo u Englesku, i gde zaista možemo nešto prodati.

Nastup naših vinara u Italiji upotpuniće i radionice na kojima će svaka od prisutnih vinarija iz Srbije biti predstavljena jednom etiketom. 

- Nenad me je zvao u januaru i pitao da li hoćemo da idemo. Naravno, pristale smo – kaže Dragana Janjić. – I onda, kako su tekli  pregovori sa ministarstvom, tako smo sve vreme bili u fazonu, te idemo, te ne idemo. Ali, krenuo je već postupak slanja vina, šaljemo Sevdah, Žuti cvet, Arno, Barbaru, Bonacu Limited, Kardaš i Amanet, sve ide po planu. Lično, ne očekujem kad stignemo u Veronu da ćemo naći ne znam kakve distributere, prodati ne znam kolike količine, ali ovo je zaista veliki korak za srpsku vinsku scenu. Sad se šalim, kažem, neću nikoga da hvalim dok ne odemo tamo i vidimo postoji li taj štand!

Vinitaly 50

Očekuje se rekordnih 4.100 izlagača na površini od preko 100.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Prošle godine trećina od 150 hiljada posetilaca došla je iz čak 141 zemlje, što je 22 zemlje više nego godinu pre.

nazad na vrh