Proseko u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Proseko u Beogradu

Znate li da prosecco zovu „vino za peto čulo” jer pored klasičnih, vizualizacije, ukusa, mirisa i dodira, proseko za razliku od mirnih vina penušanjem aktivira i sluh! 

Ovo je samo jedna od niza zanimljivosti koja je mogla da se čuje u beogradskom hotelu Crown Plaza, gde je u okviru već tradicionalnog nastupa italijanskih malih i srednjih vinara Balkan Wine Expo održana i radionica i degustacija prosecco vina. Tim povodom pred nama se našlo 10 etiketa iz vinskih regija Veneto i Friuli Venecija-Đulija, uz zanimljivo vođenje vinskog novinara i somelijera Roberta Leporija i enologa Andrea Batistela.

Pije se mlado

- Proseko ne sme biti stariji od dve godine jer ne održava svežinu i nemojte ga piti. Pamtim da su nas učili da proseko mora da podseća na devojčicu od 18 godina – kaže Roberto Lepori.

Danas je prosecco D.O.C. jedna od najvećih D.O.C. regija na teritoriji Italije, čine ga devet provincija, sa oko 6.000 vinograda i preko 250 miliona litara proizvodnje godišnje.

- Neki smatraju da je proseko metod proizvodnje penušavaca ali je on pre svega teritorija. Takođe, proseko je ostao kao ime sorte od koje se proizvodi penušavo vino, sorte koja se tako zvala do 2010. godine, a od tada se zove glera. Proseko je inače istoimeno seoce blizu Trsta, a prosecco D.O.C. može biti iz Treviza ili iz Trsta – kaži Andrea Batistela. – Kad kažemo šampanjac, svi misle na Francusku. A kad se kaže proseko svi bi trebalo da pomisle na Italiju. U tom smislu Srbija nam je interesantno tržište koje čini zasad veoma mali procenat našeg izvoza (0,06%), ali ubrzano raste, pa smo sa 113.000 boca izvezenih ovde u 2014. godini došli prošle godine na 158 hiljada.

Djurdja Batistela Leporo

Što se vina tiče, Roberto Lapori kaže:

- Mogu garantovati da možete obići svet ali ovakav proseko naći ćete samo kod nas, jer glera teško uspeva ili ne uopšte rađa, ili ne postiže nivo kiselosti i minerala kao na D.O.C. prostoru. 

A onda se prešlo na degustaciju 10 predstavnika prosecco D.O.C. klasifikacije, koja je donela pregršt lepih ukusa i aroma, dok su raznolikosti jasno uočene. Posebno su se izdvojile tri etikete:

Val D'OCA – Prosecco D.O.C. Extra Dry Argento

Vino je proizvod kooperative koja datira iz 1992. godine. Vinogradi se nalaze u blizini Alpa, a vina su posebna zbog zemljišta koje daje visoku kiselost i mineralnost grožđu. Osećaju se jabuka, kruška, belo cveće intenzivnog mirisa, nešto meda pa i malo joda. Dobro izbalansiran, penušav na jeziku, sa malo agruma, a duga završnica donosi rogač i nešto poput pramenova dima. Odlično je uz kratko kuvane tikvice ili rižoto od spanaća, a u pojedinim momentima dosta nas je podsetilo na Aleksandrovićev penušavi Trijumf Noir.

prosecco tri

La Marca Vini e Spumanti – Prosecco D.O.C.Treviso Extra Dry

Preduzeće osnovano 1968. godine sa čak 5.000 proizvođača. Kooperativa u Venetu je ogromna, svi donose grožđe i svi zajedno proizvode vino. Imaju 7 D.O.C.G. i 10 D.O.C. etiketa. Ovo vino nudi pregršt agruma, rogača, smokve, perlaža nije dugotrajna iako je efektna, vino je izuzetno kremasto sa finim reminescencijama na bademe.

Paladin – Prosecco D.O.C. Dry

Jedino vino iz dry varijante sa oko 20 gr/l zaostalog šećera odnelo je ubedljivo epitet našeg favorita pri čemu je jedino rađeno na biodinamički način i to već godinama. Snažno penušavo, elegantno, divnim kiselinama i harmonijom pokrilo je sav šećer i pretvorilo ga u uživanje u kome dominira grožđe. Preduzeće, iako poseduje preko 100 hektara, deset je izdvojilo za proseko koji rade malo drugačije. Imaju enologa sa Univerziteta u Milanu, a vino nakon što je posle berbe fermentisalo na 16 stepeni, flašira se polovinom novembra kad se doda 10 procenata likera glere. Godišnje proizvedu 200.000 boca.

antrfile Balcan Win Expo

Balkan Wine Expo 2016

Prava je šteta da ova izložba sjajnih vina i vinara ne traje duže. Pekorino, paserina, vermentino, vrhunski primitivo, proseko star i više od 15 godina,  zatim brojne pasito varijante, uz poneki barolo ili  barbaresko, pravo su blago koje uvek iznova treba otkrivati! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama