Vinska čitaonica

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinska čitaonica

Edukacija o vinu postaje sve popularnija, pogotovo među onima koji žele da se upoznaju o osnovnim stvarima, bez pretenzija da postanu somelijeri ili vinski kritičari. Upravo na tom talasu nastala je i „Vinska čitaonica”, koju su pre nekoliko meseci osmislili i pokrenuli u Zagrebu naš saradnik Nenad Trifunović Vinopija (Vinski sudija) i Ivan Salopek, dvojica vinskih entuzijasta i vrsnih poznavalaca vina.

Reč je o seriji praktičnih radionica namenjenih prvenstveno onima koji se u poslovnom životu susreću s vinskom i ugostiteljskom ponudom, a zatim i svim vinskim entuzijastima. To je, kažu, prvi edukacijski model te vrste u Hrvatskoj, a radionice su koncipirane na način kako bi učesnici mogli da dobiju konkretne informacije i steknu osnovna potrebna znanja o kulturi stola s naglaskom na vino.

Radionice se organizuju u izdvojenom prostoru restorana ili prostoru klijenta, a grupu čini maksimalno 12 ljudi. Sva vina koja se predstavljaju moraju biti dostupna u ponudi restorana i vinoteka, osim kada je reč o posebnim tematskim radionicama, a koriste se konkretne vinske karte i jelovnici najcenjenijih poslovnih restorana u Zagrebu i Hrvatskoj, kako bi se na što konkretnijim primerima dali što efikasniji saveti i napomene.

- Kultura stola važan je deo korporativnog bontona i u nju je potrebno ulagati, kao i u druge vidove poslovnog usavršavanja – kažo Salopek.

Polaznici dobijaju skriptu za pročavanje u slobodno vreme, međutim nema nikakvog propitivanja, niti su u pitanju konvencionalna predavanja, već prava radionica. Cilj je omogućiti polaznicima uvid u vino, odnosno čitanje vina. Metodologija obrade materije uključuje polaznika na pravi način i pruža zdrave temelje za dalje proučavanje vina i osigurava dovoljno znanja za svakodnevne situacije u poslovnom i privatnom okruženju, od načina na koji se drži vinska čaša, do ritma ispijanja.

Kako to funkcioniše i sve ostale podatke o ovome možete videti na sajtu Vinska čitaonica, a uskoro bi slična priča trebalo da zaživi i u Beogradu posredstvom Vino.rs.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama