Decenija vojvođanskih somelijera

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Decenija vojvođanskih somelijera

U sjajnoj atmosferi u klubu Skipper na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, Udruženje somelijera Vojvodine (USV) proslavilo je uz dobra vina jubilarni deseti rođendan. 

Prvu deceniju postojanja i uspešnog rada pozdravilo je oko dve stotine prijatelja: vinara, somelijera, novinara i ljubitelja vina. Ovo Udruženje deo je nacionalne asocijacije SERSA, sa kojom od osnivanja zajednički radi na edukaciji profesionalaca u vinskom poslu, promociji i unapređenju vinske kulutre.

torta vino

Grupa od desetak zaljubljenika u vina završila je prvu sertifikovanu obuku u Novom Sadu sad već daleke 2006. godine i upravo su oni bili nukleus iz kojeg se potom razvilo Udruženje koje danas ima preko 150 članova i 22 održane profesionalne obuke za somelijere iza sebe. U taj spisak svakako treba uključiti nebrojeni niz sajmova, festivala, degustacija, vinskih događaja i manifestacija u čijoj je organizaciji USV učestvovalo. 

igor lukovicIgor Luković, predsednik Udruženja somelijera Vojvodine

- S ponosom ističemo da u našim redovima osim ugostitelja, imamo i enologe, vinare i vinogradare, ali i pekare, zlatare, adovokate, lekare, novinare, diplomate. Praktično sve one koji su prijatelji vina i koji su Udruženje somelijera Vojvodine prepoznali kao mesto susreta vinskih posvećenika“ – istakao je Vuk Štefanović, direktor obuke.

Igor Luković, jedan od osnivača i aktuelni predsednik Udruženja, okupljenima se obratio istakavši važnost profesije somelijera u vinskom poslu, pre svega u prodaji vina. Tom prilikom posebno je naglasio da je saradnja s vinarima, ugostiteljima i uvoznicima vina svake godine sve bolja, što se i očekuje, jer je reč o prirodnim saveznicima na istom zadatku koji glasi: načiniti Srbiju ponovo vinskom zemljom: 

- Postigli smo sjajne rezulatate u prošloj deceniji. Naši somelijeri rade na svim meridijanima, čak su sve više prisutni i na domaćem terenu. Na takmičenjima somelijera svake godine postižu zapažene rezulatate, a cilj nam je da u skoroj budućnosti neki vojvođanski somelijer osvoji nacionalno prvenstvo, ponese titulu najboljeg u Srbiji i na taj način stigne do evropskih i svetskih takmičenja. 

somelijeri vojvodineDejan Živkoski, predsednik SERSA

Osim sa nacionalnom asocijacijom i drugim udruženjima somelijera, USV aktivno sarađuje sa medijima, vinarima i udruženjima vinara i vinogradara. Iz tog razloga okupljenima su se obratili i Dejan Živkoski, predsednik SERSA, kao i Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije. A potom, uz dobra vina, dobru hranu i odličan bend, vinsko se druženje nastavilo do kasno u noć.

Čestitamo!

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi