Čudo neviđeno

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Čudo neviđeno

Ljudi, pa je li to moguće?! Na upravo završenom Concours Mondial de Bruxelles koji se od 29. aprila do 1. maja održao u bugarskom Plovdivu, veliku zlatnu medalju osvojilo je Vinis crveno vino 2012,  čak i u srpskom okruženju nedovoljno poznate vinarije Vinis iz sela Dobra Voda kraj Jagodine!

vinis 02Ove godine vina je na Concours Mondial de Bruxelles ocenjivalo čak 320 vinskih sudija!

Uspeh deluje još veći kada se uzme u obzir da je ovo najznačajnije priznanje dobilo svega 80 vina, od čak 8.750 etiketa iz 54 zemlje (rekord po broju učesnika na ovom takmičenju), te da su od država iz okruženja jedino domaćini Bugari dobili četiri velika zlatna odličja, a Rumuni i Mađari po jedno, dok su neke poznate vinske države iz regiona, poput Slovenije, Hrvatske i Makedonije morale da se zadovolje manje vrednim medaljama. Kako je i red, po broju osvojenih najznačajnijih medalja izdvojile su se Španija (18), Italija (13) i Francuska (11). Recimo još i to da se Concours Mondial de Bruxelles održava već 23 godine, a u poslednje vreme se svake godine seli u drugu zemlju, te će se naredne održati u španskom gradu Valjadolidu.

Ali, vratimo se srpskom vinskom velikom zlatu. 

U pitanju je kupaža 70% merloa i 30% kaberne sovinjona koja odležava 18 meseci u srpskom bariku. Iako nedovoljno poznato široj javnosti, vino je u poslednjih godinu dana već pokazalo da je po ukusu raznih žirija. Prvo je berba iz 2011. godine dobila bronzano odličje na Decanteru 2015, da bi Vinis crveno vino 2012 dobilo zlato na ovogodišnjem BeoWine sajmu u Beogradu, baš kao i u Topoli, a srebrne medalje na upravo održanom Mondial du Merlot u Švajcarskoj i Concours Mondial u Lionu. U najmanju ruku lep uspeh za nepretencioznu, malu vinariju osnovanu tek 2009. godine koja bi mogla da postane još jedan u nizu novih srpskih vinarskih dragulja. 

vinis 01Podrum Vinis nalazi se u selu Dobra Voda, kraj Jagodine

Sortni sastav u vinogradu čine šardone, merlo, kaberne sovinjon i fran, te sovinjon blan, što govori o internacionalnoj orjentaciji. Ne čudi ako se zna da vlasnici Milan i Saša Nikolić  veći deo godine provode u Francuskoj, gde inače žive. Pritom, kad su u jagodinskom vinogorju, gotovo ne izbivaju iz vinograda od jutra do mraka sadeći novih tri hektara uz već postojećih 2,5. Planiraju takođe, da svake naredne godine posade još po dva.

Na pitanje u čemu je tajna poslednjih uspeha Vinis crvenog vina, Milan Nikolić kaže:

- Tehnolog u vinariji Marko Malićanin i ja našli smo sistem rada, pola po francuski, pola po naški. I interesuje nas samo kvalitet!

Milan se, inače, u Francuskoj bavi naivnim slikarstvom, a od vinarske tradicije pominje dedu koji nikada nije imao prijavljenu vinariju. Kaže i kako je u selu oduvek bilo vinograda, koji su nažalost uglavnom istrebljeni.

Vinis crveno vino 2012 proizvedeno je u seriji od 3.000 boca, od čega je dostupno svega još oko 700 buteljki po ceni od 1900 dinara, ali se ne može kupiti u vinotekama već jedino u vinariji i nekoliko restorana u Srbiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi