Stvaranje srpske Toskane

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Stvaranje srpske Toskane

Treći Festival šumadijskih vina održaće se u Topoli 11. juna u ambijentu Kraljevske vinarije. Mesec ipo kasnije, šumadijski vinski karavan seli se u Andrić grad, a 15. septembra u Beli dvor na Dedinju. 

Ovakav ciklus promovisanja Šumadije kao vinske destinacije, verovatno jedne od najperspektivnijih u čitavom regionu, najavljen je na pres konferenciji u Privrednoj komori Srbije. 

- Promovišemo kvalitet vina i stavljamo poseban fokus na završetak elaborata o zaštiti geografskog porekla, sa kojim se kreće od berbe 2016. Ono što su Italijani uradili s Toskanom, Slovenci sa Goriški brdima, Hrvati sa Istrom, mislim da mi to možemo da uradimo ovde u Srbiji sa Šumadijom i za to smo dobili veliku podršku od Privredne komore Srbije – rekao je Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije i vlasnik vinarije Aleksandrović.

Boza Aleksandrovic vinarPromocija srpskih vina u svetu, Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije

Festival je zamišljen kao svojevrsna prezentacija spoja tradicije i moderne vinske Šumadije, pa je u skladu s tim prilagođen i program. Uz izložbu u Vinogradarevoj kući na Oplencu, gde će biti izloženi radovi brojnih umetnika na temu „vino u umetnosti“, u 17 časova sledi ceremonija svečanog otvaranja na centralnoj bini uz prisusutvo legendarnog pisca Dušana Kovačevića. Kruna vinske degustacije i čitave zamisli ipak je masterklas koji će održati jedno od najzvučnijih imena svetske vinske kritike, Darel Džozef. Ovaj vinski stručnjak koji piše za Decanter, jedan od najuticajnijih vinskih magazina, tokom petodnevnog  boravka u Šumadiji imaće priliku da poseti nekoliko vinarija, degustira vina i na osnovu stečenih utisaka održi radionicu u Kraljevskoj vinariji, gde će izneti zapažanja koja će kasnije preneti u časopisu Decanter. Ulaz na masterklas je besplatan ali broj mesta je ograničen, a možete se prijaviti na  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

- Smatramo da je to veliki korak za promociju Srbije kao zemlje s izuzetnim potencijalom u proizvodnji vina, veliki iskorak ka vinskom svetu – kažu u Udruženju vinara Šumadije. 

cadez
Za bolju vinsku budućnost Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

Pomoć države u realizaciji ovako velikih projekata je neophodna. Uz šumadijske vinare stala je ovaj put Privredna komora Srbije, čiji je prvi čovek Marko Čadež objasnio šta oni čine u tom smislu:

- Naš je cilj da povećamo površinu pod vinovom lozom, koja je sad gotovo tri puta manja nego pre Drugog svetskog rata, a zatim i da povećamo proizvodnju vina, posebno onog s oznakom geografskog porekla, kojih je trenutno oko 200. Takođe, jedan od najvažnijih ciljeva je da unapredimo promociju i povećamo prepoznatljivost srpskih vina na međunarodnom tržištu, u čemu Komora može posebno da doprinese. Naš zadatak je da otvaramo nova tržišta, prvenstveno mislim na rusko i kinesko, te da obezbedimo proizvođačima veću dostupnost sredstava iz evropskih i drugih fondova, da se borimo i preporučujemo  Vladi Srbije da uveća budžetska sredstva za promociju srpskih vina i uvećanje proizvodnje u budućnosti. Jer, vinarstvo i vinogradarstvo su neraskidivo vezani uz turizam i destinaciju, a Šumadija zaista ima potencijal da bude srpska Toskana.  

Šumadijska vina u muzeju u Bordou

Najveći i najmoderniji muzej vina, u čiju izgradnju je uloženo oko 100 miliiona evra i koji će svečano biti otvoren 31. maja u Bordou, najpoznatijoj francuskoj i svetskoj vinskoj regiji, imaće u naredne dve godine u stalnoj postavci i 21 srpsko vino iz devet šumadijskih vinarija!

Otkud baš Šumadinci u Bordou?

- U Bordou ne mogu da se promovišu pojedinačne vinarije, već samo regionalne ili nacionalne organizacije. Znači, mogla je biti i Srbija, ali s obzirom na to da je jedino Udruženje vinara Šumadije organizovano, mi smo to oberučke prihvatili i potpisali ugovor na dve godine. Imaćemo i promociju šumadijskih vina početkom jeseni, a dotle imamo stalnu postavku s mogućnošću promocija Srbije ili Šumadije kao vinske regije. Pomoć smo dobili jedino od Privredne komore, a sve je inače išlo privatnim kanalima, preko ljudi koji su shvatili da se može uraditi nešto za srpska vina i želeli da nam pomognu – kaže Vladimir Stojić, sekretara Udruženja vinara Šumadije.

Inače, za postavku u Bordeou izabrana su sledeće vina:
DokazTrag i Morava iz vinarije DespotikaChardonnay SelekcijaCabernet Sauvignon Reserve i Franc Cabernet Sauvignon iz vinarije RadovanovićShiraz i Cabernet Sauvignon iz vinarije RoganTrijumf SelectionTrijufm BarriqueTrijumf Noir i Regent Reserve iz vinarije AleksandovićSauvignon Blanc i Suveren iz Kraljeve vinarije, Argument iz vinarije Artwine, Sauvignon i Rose iz vinarije Stari hrast, Rose i Sauvignon iz vinarije Arsenijević, te 70/30 iz vinarije DeLena. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama