Kako Decanter kaže!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kako Decanter kaže!

Najcenjenije svetsko vinsko ocenjivanje Decanter World Wine Awards (DWWA) proglasilo je laureate za 2016. godinu. Iako su rezultati ovog trinaestog po redu nadmetanja morali biti tajna do zvanične objave 6. juna (koja je odocnila nedelju dana iz razloga koje nismo uspeli da saznamo), već smo ranije objavili da su istarske komšije okitile svoj teran zaista veličanstvenim odličjem Platinum Best in Show, a prava je šteta što i naši vinari nisu ove godine zakačili kakav značajan trofej. 

Medalja je ipak bilo, uz onaj pomalo gorkast ukus u ustima i poznato „kako je moguće da nismo bolje prošli”! Ali, trendovi se u vinskom svetu brzo i totalitarno menjaju. Trenutno su u modi ekstremno mlada i sveža vina.

Decanter logo

Na mnogim nadmetanjima upravo je berba 2015. donela lovorove vence, baš kao u slučaju gore pomenutog terana Istriana, ili crvene kupaže naše vinarije Vinis. Berba 2015 zaista je, tvrde stručnjaci, bila sjajna za crvene etikete, ali za slanje mladih vina na velika, na važna i što je najvažnije skupa ocenjivanja, potrebno je izuzetno mnogo hrabrosti. Pritom, većina srpskih crvenih vina zakatančena je u bariku, na godinu do dve. Tu se može povući paralela sa ekonomskim tendencijama: prosečnom Srbinu je daleko draže da deviznu ušteđevinu oroči na godinu-dve, nego da je uloži u riskantan ali daleko profitabilniji projekat. Što slanje mladih vina na Decanter svakako jeste (po mišljenju većine domaćih vinara). Pa, pošto smo sveže vinske adute okačili na vremenski konopac, „proverene“ etikete donele su to što su donele u svetskoj konkurenciji, što ne treba potcenjivati. Srpska vina osvojila su ukupno 35 odličja, uključujući i preporuke, od čega pet srebra za vinarije Aleksandrović (2), Aleksić, Zvonko Bogdan i Molovin.

Decanter WWA news

Ipak, čini se da se nešto čudno dešava u svetskoj državi vinskoj, barem u njenom zdravorazumskom rasuđivanju ili čulima? Kao da su ta njihova, sudijska čula, ticala, ili osetila naštelovana na južne & jugoistočne nacionalne identitete, i to pomalo negativno. Ili možda nešto nije u redu sa zemljama Balkana i priBalkana? 

U čemu je problem? Sasvim je za očekivati da Francuzi poberu 28 platina i devet apsolutnih pobednika (Platinum Best in Show), te preko 80 zlata, da Italijani imaju polovinu tog broja platina i preko 50 zlata, ali malo je (bar nama) čudno što je prava zlatna suša udarila na balkansko vinsko poluostrvo, pa i malo šire.

Bugarska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, pa ni za lek! Ili seme. Istina, Rumuni uzeše jedno časno zlato, kao izuzetak koji potvrđuje pravilo, i još svega tri srebra. Ni ostatak iz „okruženja“ nije prošlo najbolje. Hrvatska, pored vinarije Veralda, koja je ostvarila ogroman uspeh (Platinum Best in Show), i već poslovično nagrađenih, a sad platinastih Iločkih podruma s izbornom berbom bobica traminca, nije zakačila ni jedno zlato! Mađari su od osam zlata sedam dobili za Tokaj, Slovenci od četiri dva za slatka vina. Istina, imaju oni i dve platine, od čega jednu za penušavac. 

Decanter judging week

Tako posmatrano, čini se da Decaterove sudije čim osete poznatu slast u ustima momentalno stiskaju zlatno dugme. Prosto ih zamišljam kao grandiozni skup finih dama koje su smorene vekovima ispijanja šerija, pronašle svoju novu ušećerenu strast sa što više putonoša. Svaka čast slatkim mađarskim vinima, i sam ih obožavam, ali možda bi trebalo da i mi ovde malo zašećerimo tamjaniku, ili je „pospemo” botritisom pa probamo da uđemo u veliki vinski svet na ta mala vrata! 

I tu nije kraj što se tiče balkanskog vinskog paradoksa na DDWA. Kod Grka, koji su poneli čak 199 medalja & priznanja (koliko ih samo nije dobilo odličje, to niko ne zna!) samo je jedno zlato i to za vino koje je barikiralo 12 godina. Kao da je međunarodne sudije strah da bolje ocene vina s Balkana ako nisu prepuna kandiranih aroma i provereno odležala!

Veličina najvećeg

spurrier DecanterŽirijem DWWA 2016 predsedavao je Stiven Sparijer

DWWA nije najglomazniji skup etiketa na svetu, ali možda poseduje najrangiraniji žiri. Naime, oko 16.000 etiketa ocenjivalo je tokom pet dana u Londonu čak 69 Masters of Wine, gotovo petina od svih postojećih! Tome treba dodati 26 Master somelijera, brojne regionalne eksperte, čuvene vinske novinare, ukupno 244 ocenjivača, a sve to pod vođstvom predsedavajućeg, legende vinske pisane reči, Stivena Sparijera

Tokom ocenjivanja upotrebljeno je čak 9.000 Ridlovih šampanj čaša, nepca je ispralo 2,700 boca mineralne vode, a arome je „brisalo“ čak 18 kilograma sira.

Kad pogledate, Bugari su dobili devet srebra, Srbija pet, da ne pominjemo ostalo. Crna Gora se okitila sa svega tri bronze za vinarije Krgović (2), Savina i 13 Jul Plantaže, koje su osvojile još četiri preporuke. Makedonija, pet bronzi za Tikveš, dve za Domaine Lepovo i Stobi, te pregršt preporuka za Tikveš, Bovin, Popov, Stobi, a po jedna za Chateau Kamnik i Ezimit. Da je vinarija Vukoje učestvovala iz BiH, nagrada bi bilo daleko više, ali ovde ima nekih novih imena što je dobar znak. Nagrađeni su: Anđelić, Andrija, Hercegovina Produkt, Keža, Manastir Tvrdoš, Vina Zadro Cz, Vinarija Škegro, Vinogradi Nuić. 

Svaka čast skupu najboljih noseva na planeti, ali ima se utisak da je neko sve uzorke od centralnoevropskih granica pa južnije turio sa nekom mačkom u veliki džak, jako dobro protresao stotinak puta, pa iscedio kroz najsitnije sito desertnih i arhivskih vina. Ko je to sito prošao, okitio se Decanterom, ali uglavnom bronzanom i plavom bojom preporuke. 

Zato predlažem vinarima s ovih prostora da još jednom razmisle zašto i na koja vinska ocenjivanja šalju vina. Možda je bolje da Decanter menjaju za neka druga ocenjivanja, ili da menjaju zemlje iz kojih dolaze, što da ne?

Srbija na DWWA 2016

SREBRO

Aleksandrović, Rodoslov Grand Reserve 2009 
Aleksandrović, Trijumf Barrique 2012
Aleksić, Bonaca Limited 2014
Zvonko Bogdan, Icon Campana Rubimus 2013
Molovin, Plavi Princip 2013 

BRONZA
Aleksandrović, Regent Reserve 2012
Temet, Tri Morave belo 2015 
Temet, Tri Morave 2015 Rosé
Radovanović, 25 Reserve Cabernet Sauvignon 2012 
Radovanović, Selekcija Chardonnay 2013 
McC, Traminac 2013 
Molovin, Inat 2010 
Bačina, Dolina XII NV 
Janko, Misija 2013 
Aleksić, Kardaš 2013 
Aleksić, Kardaš Limited 2011 
Virtus, Credo 2013 
Virtus, Gewürztraminer 2014 
Despotika, Trag 2013
Kovačević, Aurelius 2012

PREPORUKA
Aleksandrović, Trijumf Noir  2012 
Kovačević, Sauvignon 2012 
Virtus, Marselan 2014 
Aleksić, Arno 2015 
Aleksić, Amanet 2012 
Bačina, Dolina 2012 
Kiš, Misterija 2011 
Molovin, Inat 2012 
Janko, Zavet stari 2012 
Vinis, Crveno vino 2012 
Temet, Dobra godina 2011 
Temet, Ergo crveno 2013 
Temet, Pinot Grigio 2014
Temet, Tri Morave belo penušavo Brut 2014 
Doja, Belo vino 2014 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama