Vinski teroristi

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinski teroristi

Samo je još to falilo, vinski terorizam. Da li je zbilja reč o nekakvim agresivnim vinskim fanaticima ili su nedavni događaji na jugu Francuske rezultat ekonomskih previranja i zaštite interesa, tek će se razjasniti.  

Alarmantne vesti dolaze u talasima, najnovija glasi da maskirani pripadnici takozvanog vinskog militantnog pokreta CRAV (Comité Régionale d’Action Viticole) pale sedišta pojedinih vinskih kompanija (Sudvin) i bacaju male bombe na centrale kooperativa u oblasti Herault i Narbone. A čini se da je sve počelo aprilskim, ne tako tajanstvenim nasrtajem vinara i vinogradara na cisterne prepune jeftinog španskog vina koje u sve većem broju ulaze u Francusku.

Oko 300 vinskih proizvođača iz oblasti Languedoc-Roussillon revoltirano je saznanjima da njihovi proizvodi postaju preskupi na tržištu zbog konkurencije rinfuznog vina koje stiže od južnih evropskih suseda. Zato su uspostavili monitoring, a čak je pet cisterni oteto i špansko crveno vino rasuto po autoputu deset kilometara od španske granice. U oblasti Langedok već decenijama povremeno deluje militantna vinska grupacija CRAV koja upozorava kad država ne brani interese francuskih vinara, ali u ovom slučaju vino nisu prosipali balaklave (ljudi maskirani fantomkama što je obeležje pripadnika CRAV) već nemaskirane osobe.

70.000 litara spanskog vina na francuskom auto putu u aprilu 201670.000 litara crvenog španskog vina na francuskom auto-putu

Ali zašto CRAV napada francuske kooperative i vinske kompanije? Pa upravo zato što smatraju da je ulazak španskog vina na francusko tržište pod patronatom države, tim više što sa zvaničnih mesta stižu osude nasilničkog delovanja ove grupacije ali i francuskih vinara. A u pripremi su i novi EU zakoni koji će dovesti do gašenja mnogih vinograda, reforme evropskog vinskog sektora, čime će se dodatno smanjiti zaštita nacionalnih vinskih interesa. Ali zašto CRAV ne iskazuju nezadovoljstvo pred Jelisejskom palatom već prema kompanijama za koje i sami priznaju da neke od njih možda nisu direktno uključene u problem? Zato što se u poslednje vreme otkriva sve više slučajeva falsifikovanog vina. Tačnije, u bocama sa francuskom etiketom nalazi se pomenuto špansko vino navodno niskog kvaliteta, što posebno pogađa tradicionalnu francusku vinsku etiku i može ozbiljno da utiče na dobar glas domaćih proizvođača. Pritom, teško da je špansko vino toliko niskog kvaliteta da bi nanelo štetu konzumentima, ali pojedine kompanije očito da imaju udela u „prepakivanju“ španske rinfuze u francuske boce.

CRAV visnki komandos

- Zašto smo podmetnuli požar baš u Sudvinu? Zato što su im tankovi puni vina par nedelja pre berbe. To može biti samo jeftina španska rinfuza - tvrde pripadnici CRAV.

Da stvari budu još gore pominje se mogućnost da Španci ne prodaju ni svoje vino, već još jeftinije uvezeno iz Čilea, što se dokazuje time da pojedine njihove vinarije čuvaju naoružani ljudi. Inače, cena litra španske rinfuze je 35 centi dok je ona francuska duplo skuplja – 75, što je gotovo identično odnosu između makedonskog i srpskog nalivnog vina! Ipak, za sve su čini se najviše krivi hipermarketi i njihova globalna politika. Jedan od predstavnika unije proizvođača Langedoka tvrdi da lanci hipermarketa traže vina izuzetno niskog cenovnog razreda a da onda baš takva vina distributeri forsiraju. Pritom, dodatnu nervozu kod lokalnih proizvođača i tenzije dižu ocene stručnjaka da u Langedoku ima previše vinara koji proizvode vino jako lošeg kvaliteta i da je to upravo suština ideje EU da se oko 200.000 hektara vinograda preinači u neku drugu namenu.

Ozbiljne cifre

Ne čudi da Francuzi toliko žele da zaštite svoje uzgajivačke ineterese jer je Francuska prošle godine proizvela čak 4.740 miliona litara vina, Italija 4.890, a Španija tek 3.670 miliona litara. Čile je u 2015. godini proizveo 1,180 miliona litara sa 130.000 hektara. Površina vinograda duplirana je u proteklih deset godina!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama