Caru, carevo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Caru, carevo

Nezapamćen uspeh u svetskim okvirima postigla je proletos mlada fruškogorska vinarija Deurić na nezvaničnom balkanskom vinskom šampionatu u Bugarskoj. Redak slučaj i za one najpoznatije da od čak devet poslatih etiketa baš svaka se ovenča medaljom. Konkretno, ove 2016. godine vinarija Deurić iz Male Remete ubedljivo je bila najuspešnija vinarija Balkana sa čak četiri zlatne medalje za bela vina, pet srebra i bronzi, plus još jedna, deseta, za dizajn etiketa!

Od devet osvojenih medalja za vina, šest su dobili za berbe iz 2015. godine koje se upravo nalaze na tržištu, jedan Beli Talas i jedan Crveni Talas su iz berbe 2014, a zlato je osvojilo i mlado barikirano belo vino koje će se tek na jesen prvi put naći u prodavnicama. 

zlatkoZlatko Živanić

- Od berbe 2014, kojom se prvi put vinarija Deurić predstavila u pravom svetlu na tržištu, imali smo beli i crveni Talas. Rađena je sasvim mala količina pošto je to bila generalno teška godina u čitavom regionu – kaže brend menadžer Zlatko Živanić. – Ali imali smo i tada zaista odlično grožđe. Naši vinogradi su mladi, imaju šest godina, ali na tom zemljištu je kroz istoriju i dalju i bližu uvek bio vinograd, a u 20. veku konkretno traminac. Jednostavo, imamo vinograd koji je tu preko pedeset godina na odličnoj poziciji i nismo želeli da propustimo šansu da se predstavimo najširoj publici. Potrošači su  videlu tu našu hrabrost i znaju da cene to, pa smo 2015. godine nastavili s ovom „talasastom” linijom kupaža, ali i predstavili još četiri etikete iz premium linije. 

Ubedljivo najpopularniji trenutno je Rose Urban od sorte pino noar. Savršeno ide uz vrele letnje dane, iskričav, radostan, gradski, kao stvoren da vas čeka na sedištu Vespe. Arome trešnje, kandirane kajsije i crvene ruže složiće se uz svaki sladoled!

avangardaAvangarda za specijalne prilike

Sledi niz nosilaca „bugarskog” zlata u premium liniji Family Estate. Predvodi ga čisti Gewurztraminer, onaj mirisni po kome je cela Fruška gora, a ne samo ovaj mikrolokalitet, poznata. Pozicija na kojoj uspeva je od Drugog svetskog rata do devedesetih bila pod vinovom lozom i to baš tramincem koji ovde ima regionalno značenje kao sorta koju je naše tržište zavolelo, koga prepoznaje i rado pije. Prepun cveća i voća, od zove do manga, začinjen blagim notama narandžine kore i đumbira, vojvođanski je egzotičan, a 13% alkohola daje mu neophodnu ozbiljnost.

Vino Avangarda, snažne strukture, ali takođe voćno-začinskog karaktera, nudi raskošan buke osvežavajućeg citrusnog voća s aromama divlje ruže, livadskog cveća i dinje. Voljena od letnjih sumraka ali bliska talasnoj intonaciji svake paste, ova kupaža sovinjon blana u globalu i traminca kao etalona za šarmiranje idealna je za značajne svečanosti u belom. Venčanja možda?

Treća zlatna medalja je data bukvalno na „neviđeno”. 

- Za jesen u francuskom hrastu spremamo Chardonnay barrique, koji zasad nema ime ali će najverovatnije ići pod imenom sorte – najavljuje Živanić novitet. – Ovaj šardone je u Bugarskoj dobio zlato za kvalitet, a biće dostupan, kako očekujemo, u jesen. Ali kad, to će odrediti naš tehnolog Mirko Niškanović. Ako se bavite proizvodnjom vrhunskog grožđa i želite isto takvo vino, ne sme tržište da diktira datum ulaska vina u bocu i izlaska na rafove. Enolog je tu da odobri pravi trenutak.

na talasu uspehaNa talasu uspeha: Beli Talas i Crveni Talas

Vinarija Deurić se takođe trudi da u crvenom i belom segmentu ima internacionalne sorte kako bi pokazali sve mogućnosti za proizvodnju vrhunskog vina, ali sa druge strane, da obavezno imaju barem dve bele i crvene autohtone ili regionalne sorte jer smatraju da je budućnost srpskog vinarstva generalno u razvoju lokalnih i autohtonih loza. U ovom slučaju to su uz mirisavi traminac, morava i probus, koji nestrpljivo čekaju izlazak na prvu liniju, ali i marselan koga u vinogradu ima nešto jače od hektar. 

- Ima ga i previše koliko tržište zna o toj sorti i koliko ga poznaje –  dodaje Zlatko uz osmeh, očigledno siguran da će ovu sortu srpski vinoljupci u slast uskoro bolje upoznati. – Ali, dok ta priča ne sazri, tu je ona univerzalna, vino Enigma, kupaža sorti šardone i sovinjon blan. Intenzivne arome kruške i breskve, sa malo izgrickane kore od limuna poneće na sebi svaku rečnu ribu, smuđa i šarana divljaka posebno. Izuzetno sveže, skladno vino duge završnice pravi je izbor za svaku vinsku kartu.

Od belih sorti u vinogradima vinarije Deurić zasad su svoje mesto zauzeli šardone, sovinjon, morava i traminac, a od crvenih sorti pino noar, probus, marselan i merlo, koji igra značajnu ulogu u kupaži sa pino noarom pod nazivom Crveni talas, kome daje lakoću, voćnost, raskoš i kompleksnost doživljaja. 

Četvrto zlato poneo je Talas beli, kupaža devet desetina šardonea sa nešto gevurctraminera. Svežina krunisana aromama jabuke i breskve sa nešto malo citrusa, radi kao termorgulacija tokom vrelih letnjih dana. Bukvalno kao da talasi osveženja struje iz čaše, verovatno je tako ovo sočno vino i dobilo ime. 

- U Sofiji smo najsrećniji bili što je ukupno samo trećina prijavljenih vina dobila nagradu, a mi baš za svaku etiketu. To je pokazatelj da imamo vrhunsko grožđe, enologe, tehnologe, vinogradare koji paze na zdravlje grožđa, a posebno u proizvodnji. Vrhunska im tehnologija samo pomaže da isto takav kvalitet ploda pretoče u vino za zlato, da se prirodni kvalitet nigde ne izgubi. 

Caru je mesto na vrhu

Vinarija Deurić radi vina isključivo od grožđa sa svojih zasada na zemljištu u radijusu kilometar oko vinarije. U procesu sadnje ipak je postojao i jedna neobična ali razumljiva odrednica.

- Kad smo birali mikrolokalitet za vinovu lozu na najvišoj poziciji od svih naših vinograda, zasadili smo tu probus – kaže Živanić. – Car Probus je doneo vinovu lozu na Frušku goru i tu je ostavio kao milenijumski zavet. Postavljanje vinograda te sorte na najvišu tačku odakle se sve vidi, samo je mali način da mu se vinarija Deurić zahvali što je to blago doneo baš tu odakle se kasnije raširilo čitavom Srbijom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi