Vinske fešte u Srbiji

  • Objavljeno u Vesti
Vinske fešte u Srbiji

U vinogradima vrvi od vrednih berača, znoj se lije na prijemnim mestima u vinarijama, a tehnolozi užurbano pripremaju taktiku i logistiku za preradu ovogodišnjeg roda. Istovremeno, brojne turističke organizacije, skupštine opština, ali i stanovnici gradova i varošica širom Srbije pripremaju se za proslavu berbe 2016. godine. Spisak je povelik, a mi ćemo navesti tek nekoliko na kojima će se ogledati slast radosti dobro obavljenog posla u vinogradu, ali i onu nakupljenu u bobicama ovogodišnje vinove loze na osnovu čega ćete i sami donekle moći da ocenite kakva nas vina čekaju.

vrsacki grodjdjenbal

Od 8. septembra počinje vinsko veselje Smederevska jesen, a odmah posle toga još nekoliko značajnih manifestacija:

Grožđebal u Sremskim Karlovcima održaće se od 23. do 25. septembra. Uz proslavu grožđa, vina i vinske kulture, brojne radionice i kulturno umetničke nastupe slušaće se mnogo dobre muzike, od Garavog sokaka i klasike, pa do nastupa velikog broja DJ-eva. 

Grožđebal u Vršcu zakazan je od 15. do 18. septembra, uz karneval, izložbu grožđa i vina, te izbor za mis, a sve to uz pesmu zabavnih i narodnih muzičara, od Crvene jabuke, do Ane Kokić.

oplenacka berba

Župska berba u Aleksandrovcu održava se od 21. do 25. septembra po 53. put. Župski korzo, svečani defile učesnika, izložba vina u Domu kulture, istorijsko podsećanje na učešće Aleksandrovčana na svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine, brojni sportski i kulturno-umetnički nastupi, od Nede Ukraden, preko grupe Kerber do Vesne Zmijanac, ispuniće svaki celodnevni program ove svetkovine.

Oplenačka berba u Topoli tradicionalna je svetkovina koja se takođe održava po 53. održava podno mauzoleja na Oplencu, ove godine od 7. do 9. oktobra. Međunarodno ocenjivanje i sajam vina, uz brojna kulturna dešavanja i koncerte privuku oko 200 izlagača, a procene su da se proda i preko 20.000 litara vina.

Sve u svemu, predstoje nam uzbudljivi vinski vikendi u narednim mesecima!

nazad na vrh