Vinski turizam u svetskom fokusu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Generalni sekretar UNWTO Generalni sekretar UNWTO

Interesovanje za vino i vinski turizam dospelo je do najvišeg, globalnog nivoa. Kako drugačije objasniti činjenicu da su Ujedinjene Nacije, tačnije njihova turistička agencija, organizovale prvu konferenciju na temu vinskog turizma gde je naravno bilo reči i o vinarenju kao sredstvu očuvanja svetske zaostavšine, ali posebno one na lokalnom nivou.

UN 03Drevni manastiri i još stariji podrumi

Upravo iz tog razloga umesto Francuske, Italije, Španije ili Australije za domaćina održavanja ovog veoma značajnog skupa strateški je odabrana jedna od bivših republika SSSR-a, Gruzija. To nije učinjeno nasumično jer se svetski stručnjaci većinom slažu da je Gruzija kolevka proizvodnje vina u svetu. Prema arheološkim nalazima, istorija vinarenja se u ovoj državi može pratiti osam milenijuma unazad. Konferencija UNWTO (United Nations World Tourism Organisation) okupila je eksperte i industrijalce da učine napor i razviju prototip vinskog turističkog modela koji bi integrisao vinarije u smislu očuvanja lokalnog kulturnog, ekonomskog, socijalnog i prirodnog nasleđa.

UN wine stored in tunnelsKvareli, jedan od vinskih tunela

Pojedini delovi konferencije odigrali su se u raznim vinarijama regiona Kakheti, najvećeg vinogradarskog regiona u Gruziji. U Kakhetiju uspeva 80% gruzijskog grožđa i gotovo sva svetski odlikovana vina i brendiji se proizvode baš ovde, drevnim tehnikama koje održavaju mali farmeri generacijama unazad. Posebno je zanimljiva bila šetnja 7,7 kilometara dugim vinskim tunelom Gvirabi u Kaukasus planini gde je nekada čuvano svo vino iz Kakhetija, kao i poseta manastiru Alaverdi sa vinskim podrumom iz VII veka u kome se čuva 50 jajolikih originalnih „kvevri”, posuda za odležavanje vina iz tog perioda.

UNWTO wine

Konferenciji je prisustvovalo preko dvesta učesnika, ministara, predstavnika turističkih i drugih organizacija iz pedesetak zemalja, a Teleb Rifai, Generalni sekretar UNWTO upoznao se sa čudesnim vinskim podrumima, gostoljubivim domaćinima, te jedinstvenim drevnim načinima proizvodnje i čuvanja vina. I vinima, naravno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama