Dan prokupca, dobar dan!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dan prokupca, dobar dan!

U Srbiji je (konačno) pokrenuta inicijativa da najsrpskija vinska sorta dobije svoj „Dan prokupca”. Znači, 14. oktobra zvanično krećemo iz svog dvorišta! I dok mnoge vinske sorte uveliko imaju i naveliko slave svoj svetski dan, naš autohtoni srpski prokupac poslednjih je šest - sedam decenija skrajnut sa južne sunčane pozicije u strnjiku loše politike i zanemarivanja tradicije. Ali dočekala je žilava sorta svojih, nadamo se, ne samo pet minuta.

Tako će „Dan prokupca” biti obeležen na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #Prokupac), a vinarije koje proizvode vino od ove sorte osmislile su edukativne programe i promocije koje će se tog dana odvijati na više lokacija. Inicijativu je pokrenula ekipa Wine Identity već poznata po sličnim dobrim akcijama, a prepoznali su je gotovo svi relevantni vinski mediji Srbije. Takođe, poznati restorani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici i drugim gradovima, kreirali su za ovu priliku posebne jelovnike i jela sljubljena sa vinima od prokupca. Kupce tog dana, naravno, očekuju brojni popusti i specijalne akcije u vinotekama i vinskim barovima.

prokupac

Uz Udruženje somelijera Srbije (SERSA) i Udruženje somelijera Vojvodine koji podržavaju ovu manifestaciju, uključilo sei Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, pa će se„Dan prokupca” slaviti svuda gde se vino pije, ne samo lokalno, već i izvan granica Srbije. Za to su se pobrinuli vinski mediji, blogeri i stručnjaci, među kojima nekoliko Master of Wine iz Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije. Ovog dana, 14. oktobra, pažnja svetske vinske scene usmeriće se, nesamo na prokupac, već uopšte na naše vinske regije i vina koja potiču iz ovog dela Evrope. Još samo kad bi ga, kao što je slučaj sa već svetski rasprostranjenim sortama, na ovaj dan u čašama mogli da podignu ljudi svih meridijana i nazdrave. Ali biće i to jednom, od negde se mora početi...

Inače, pored par župskih vinara entuzijasta, koji su prokupac kao sortu i vino samopregornim radom održavali na površini interesovanja vinoljubaca, u poslednje dve-tri godine niklo je podosta etiketa vina od ove sorte. Međutim, kao da nam je samouverenosti nedostajalo, ti prokupci su većinom bili kupaže sa drugim, prepoznatljivim sortama. Uostalom, manjak poverenja datira poodavno. Doktor Dragoslav Milisavljević, osnivač i prvi direktor Instituta u Sremskim Karlovcima, bio je među pionirima vraćanja ugleda i revitalizacije prokupca u Srbiji, ali kako danas pričaju njegove kolege, on nikako nije bio zadovoljan rezultatima tvrdeći da od prokupca može eventualno da se napravi solidno roze vince, što i danas mnogi imputiraju. Ipak je na brojne molbe vinogradara i vinara dr. Milisavljević upregao svu snagu i znanje da koliko je to moguće poboljša karakteristike ove autohtone sorte, a tek su danas, 44 godine nakon njegove smrti, rezultati tog rada na unapređenju prokupca, u vinogradima i boci konačno postali vidljivi.

A centar „novoprokupčana“ lagano se pomera na sever od Župe, pa tako govoreći o vinskim potencijalima Šumadije, Darel Džozef, čuveni vinski pisac i sudija napominje: „To je sjajno područje za mnoge internacionalne sorte, pre svega šardone, sovinjon, kaberne i merlo, ali treba razvijati i prokupac, kako to čini Radovanović.” A jedan od vodećih svetskih vinskih blogera, Džejmi Gud, boraveći u Beogradu kao sudija na Velikom testu Vino.rs 2013, prema sopstvenom iskrenom priznanju, poneo je iz Srbije kao najdragocenije iskustvo – prokupac.

Danas na prokupcu intenzivno rade u mnogim novim, moderno tehnološki opremljenim vinarijama, podižu se zasadi, ispada polako prokupac „trendi“. A opet, većina se slaže da ga treba proizvoditi što izvornije i tradicionalnije. Spoj tradicije i savremene tehologije, očito dobitno rešenje za drevnu autohtonu sortu. Za koju godinu, zaista na ponos Srbije jer prokupac je ono što će putnici namernici iz belog sveta tražiti kad zasednu za srpsku sofru.

Slavimo prokupac!

Veruje se da Prokupac vodi poreklo iz Prokuplja (Toplički rejon). Prokupčani se ponose činjenicom da njihov grad i ova sorta imaju zajedničko poreklo imena, po Svetom Prokopiju. Grad Prokuplje se pod ovim nazivom prvi put spominje u pisanim dokumentima iz 1395. godine kada su vinogradi iz „grada svetoga Prokopija” darivani manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori. Još u to vreme, Prokuplje i okolina su bili poznati po rodnim vinogradima i odličnom vinu. Procenjuje se da je Toplički region u to vreme imao oko 5.000 hektara vinograda, dok ih je danas svega 765 .

Grozd prokupca je srednje veličine, ređe veliki, cilindrično kupastog oblika, srednje zbijen. Peteljka grozda je kratka i zeljasta. Prokupac je kroz vekove i geografski prepoznat po brojnim sinonimima: prokupka, crnka, niševka, kameničarka, rskavac, nikodimka, zarčin (Bugarska), skopsko crno (Makedonija), majski čorni (Rusija), török kadarka (Mađarska).

nazad na vrh

Srodni tekstovi