Oplenački gigant na dlanu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Čuveni pevač Sergej Ćetković je zaštitno lice vinarije PIK Oplenac Čuveni pevač Sergej Ćetković je zaštitno lice vinarije PIK Oplenac

Riznica vina petak, 21. oktobar u 20 časova
cena: 500 rsd
Zbog ograničenog broja stolica rezervacije su obavezne na broj telefona:
011 3089266

Susret sa četiri potpuno nova i kvalitetna oplenačka vina, većinom iz sjajne berbe 2015. koja će vas oduševiti, ali i čuvenim pevačem Sergejom Ćetkovićem zaštitnim imenom vinarije PIK Oplenac. 

Ova vinarija koja je danas u ruskom vlasništvu i sa velikim planovima za budućnost istovremeno vredno radi na očuvanju tradicije ovog kraja, kako vinske, tako i one kraljevske. To se vidi na svakom pogledu u džinovskom zdanju. Zidovi prekriveni drvenim pločicama od poda do veoma visokih tavanica u halama koje se spuštaju nekoliko nivoa ispod zemlje, bukvalno blješte od brojnih ikona i uokvirenih simbola srpstva i kraljevskih znamenja, a unutašnje uređenje tri degustacione dvorane sa stilskim lusterima je u takozvanom „kraljevskom stilu“. 

otvgaranje

Gotovo sedam decenija bilo je potrebno da se nekadašnji ponosni oplenački gigant PIK Oplenac gotovo zaboravi, a potom ponovo osovi na noge. Srećom se na sceni pojavio potpuno novi igrač, te je danas vinarija sa dva miliona litara trenutno u preradi i ukupnim kapacitetom od sedam miliona litara, u punom radnom zamahu. Najsavremenija oprema, plan o sadnji novih dvesta hektara vinograda uz pedesetak postojećih, gde će najveći deo proizvodnje biti plasiran u Rusiju, gotovo celodnevne i bez prekida degustacije, te izgradnja budućeg velikog hotela sa barik salom tik uz vinariju što će vinski turizam konačno na pravi način dovesti u Topolu i ovaj deo Šumadije, samo su detalji čitave priče.

A ono glavno nalazi se u tankovima i velikim bačvama u kojima sazrevaju vina koja su još uvek pod velikim velom tajne. Iz praktično tek dve berbe, enološki stručni tim koji predvodi čuveni profesor Slobodan Jović iznedrio je dve linije, jednu za svaku priliku i svaki dan - „Tron“ i drugu, namenjenu pravim znalcima i vinoljupcima koji traže vrhunsku prefinjenost, gde se u beloj varijanti nalaze etikete sa oznakom „Villa“ a kod crvenih vina prepoznaje ime „Monarh“. I dok se gotovo niko ne može pohvaliti da je probao više od 3-4 etikete (od 11 ukupno koliko se može prebrojati), vama se ove večeri nudi jedinstvena prilika da otkrijete deo tog mističnog vinskog vela. Po običaju, nakon završetka degustacije očekuje vas vrhunski muzički program uživo, a ko zna, možda se i Sergej pridruži.

vina pik oplenac 01

Vina na degustaciji: 

Villa Sauvignon Blanc 2015, vino svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem i 13% alkohola. Veoma je raskošnog i prefinjenog sortnog mirisa sa izraženim karakteristikama voća strasti (passion fruit), ogrozda, marakuje, citrusa. Na ukusu je pun, snažan i zaokružen, prepun veoma zrelog voća iako sasvim mlad. Izvanredno je uravnotežen sa pikantnim, hrskavim kiselinama, tekstura je glatka a arome veoma postojane što se naročito oseti u elegantnom i dugotrajnom finišu. Izvrsno se venčava sa svetlim mesom, uz ribe, školjke, kozji sir ili pohovane šampinjone sa tartar sosom ili dimljenog lososa.

Villa Muscat Ottonel 2015, uz sovinjon,verovatno bela perjanica vinarije sa 13,5% alkohola. Svetlo je žute boje sa zelenkastim odbljescima. Na mirisu izrazito cvetno-voćnog karaktera u kome se prepoznaje dinja, breskva, osvežavajući citrusi, ali i naleti egzotičnog voća. Na ukusu je suvo i istovremeno sočno, bogatih aroma i izvrsnog balansa uz dugu završnicu. Služi se rashlađeno na 7 stepeni Celzijusa, a ide odlično uz svetla mesa, meke i polutvrde sireve poput ementalera. Izvanredno aperitivno vino.

Monarh Cuvee 2014, kupaža sorti kaberne sovinjon, merlo i vranac sa 13% alkohola. Snažno i upečatljivo vino zatvoreno crvene boje. Miris je složen sa intenzivnim voćnim aromama i diskretnim elementima barika. Ukus je pun, topao, izvanredno uravnotežen i sa zrelim taninima, dok je aroma vina veoma postojana sa dugim finišem. Uz tamna mesa, pačetinu i guščetinu, ramstek i razna jela od divljači, prava je poslastica.

Monarh Merlot 2015, zatvorenije rubin boje sa 13% alkohola. Na mirisu je tipično voćnog karaktera i srednjeg intenziteta. Ukus je pun, sa dobro integrisanom oporošću koja doprinosi čvrstini strukture i taninskom karakteru vina. Dobra ravnoteža i postojanost arome odlikuju ovo vino koje treba servirati uz ćuretinu ili piletinu sa pečenim krompirom, polutvrde sireve, pastu sa mesom ili mlado praseće pečenje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama