Bure vina za pisca

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bure vina za pisca

Pisac Dragan Velikić i zvanično je preuzeo bure od 225 litara vrhunskog vina, koje mu sledi kao ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno delo „Podrum Radovanović“. Na maloj svečanosti u ovom nadaleko poznatom podrumu iz Krnjeva, nagradu mu je uručio vlasnik vinarije Mija Radovanović, na čiju inicijativu je ovo jedinstveno literarno priznanje i ustanovljeno.

U govoru kojim se obratio prisutnima, predsednik žirija Aleksandar Gatalica je rekao:

- Povlašćujući trećeg dobitnika nagrade „Podrum Radovanović“, mi inaugurišemo trećeg klasika srpske književnosti i prvog u ovom nizu koji je gotovo sve svoje knjige štampao latinicom. Nakon, da ih tako nazovem, „ćiriličnih pisaca“ Ljubomira Simovića i Dušana Kovačevića, koje smo nagradili s prve dve nagrade, mi ovom nagradom hoćemo da kažemo da lice srpske književnosti jednako grade i naslednici Vuka i Nušića, kao i Dositeja Obradovića. Ako neko danas zastupa tu stranu, onda je to Dragan Velikić.

SIF 0125

Čini se da je Velikić, inače dvostruki dobitnik i NIN-ove nagrade, veći poznavalac vina od prethodna dva laureata, Ljubomira Simovića i Dušana Kovačevića.

- Ova nagrada mi mnogo znači i kao čoveku koji voli vina, mada za sebe obično kažem da isuviše pijem vino da bi se u njega razumeo – kaže Velikić. – Mnogo mi znači ne samo zato što je za životno delo, nego i zato što je vrlo originalna. Mislim da takva nagrada postoji još samo u Francuskoj. Kad su mi čestitale kolege i prijatelji Jergović i Ivanišević, kazali su da takva nagrada postoji samo u zemlji koja voli svoje pisce! Ne znam da li je to tačno ali dopada mi se kako zvuči.

Govoreći nešto kasnije o svom odnosu prema vinu, prisetio se da je nekada davno često putovao u Trst zbog knjiga i vina!

- Dug je bio put od Trsta do Krnjeva. Pre četiri decenije u jednoj tršćanskoj vinoteci vrsni poznavalac vina nazavo me je „sine moj“ jer sam tražio neko vino a da nisam zapravo ni znao kakvo je. Danas imam isuviše godina da bi me neko nazvao „sine moj“, ali ipak želim da kažem Miji Radovanoviću: „Hvala ti padre mio!“

 Predaji nagrade prisustvovao je i ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner.

nazad na vrh

Srodni tekstovi