Mogu li Srbi zajedno?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Mogu li Srbi zajedno?

U Privrednoj komori Srbije formirana je vinarsko-vinogradarska grupacija u sklopu sektora za prehrambenu industriju. Naizgled komplikovan naziv za lonac u kome bi mogle da se krčkaju sve nade domaćih vinara i vinogradara. Grupacija treba da obuhvati sve srpske vinare, a tridestak prisutnih označio je visok stepen interesovanja, dok je prava šteta da nije bilo predstavnika sa Kosova. 

Za predsednika Grupacije izabran je Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije Aleksandrović, dok su potpredsednici dugogodišnji direktor vinskih giganata Vino Župa i Rubin AD Marko Malićanin i vlasnik vinarije Quet Gordan Bašić.

Grupacije je već krenula sa prvim razgovorima a startna tema se odnosila na prvo zajedničko učešće domaćih vinara na najvećem svetskom sajmu vina i vinsko-vinogradarske opreme ProWein u Dizeldorfu. Druga, možda još važnija priča tiče se unapređenja vinarsko-vinogradarskog sektora u Srbiji i priprema za otvaranje predpristupnih fondova EU i traženja puta kako da dođemo do svog dela kolača koji je Unija spremila u te svrhe. 

Pitali smo tim povodom Božidara Aleksandrovića koliko jerealno da ćemo srpske vinare videti udružene uskoro na nekom od velikih svetskih sajmova i da li su evropski novci sada nadohvat vinarskih ruku?

ProweinDa li će srpski vinari u budućnosti nastupati zajedno na međunarodnim sajmovima, ProWein u Dizledorfu

- Potrebno je uraditi još mnogo toga, jer ako sedimo skrštenih ruku niko to neće umesto nas. Što se tiče udruženih srpskih vinara na nekom od sajmova, odgovor je svakako – DA! Upravo tako što ćemo napraviti u narednom periodu liste želja i prioriteta, gde su takve vinarske prezentacije i predstavljanje Srbije kao vinske destinacije  najsvrsishodnije. Što se novca iz evropskih fondova tiče, a koji je vinarima i vinogradarima preko potreban, i to će se naći na listi želja. A kako ćemo doći do njega, mislim jako teško. Iz prostog razloga što je vinarstvo i vinogradarstvo isključeno zasad iz IPARD fondova koji se željno iščekuju. Pa i kad budu profunkcionisali, nas tamo neće biti jer nas je neko slučajno ili namerno zaboravio ili izbacio! Tako da bi sad prvo trebalo da se kvalifikujemo, da uopšte dođemo na tu listu fondova,  onda sledi podnošenje projekata, pa tek onda korišćenje novca.

Po mom mišljenju, za sad je sve to na dugačkom štapu jer je neko ozbiljno zabrljao u prošlosti. Verovatno nisu ispunjeni neki zahtevi koji su stavljeni pred Srbiju. Grupacija koja je osnovana bi sad nekako trebalo da ispravi te propuste i da priđe sredstvima koja su sve zemlje i vinari iz okruženja već koriste, a to su jedina sredstva koja nama garantuju brži razvoj vinarstva. Ipak, da ne mislim da ćemo napraviti neki iskorak, ne bih se ni prihvatio mesta predsednika Grupacije, no zaista je veliki problem što mi već imamo nacionalno Udruženje vinara i vinogradara koje ne funkcioniše već pet ili šest godina. Iz kog razloga je rad blokiran ja ne znam. Ali znam da regionalna udruženja rade, Šumadija, Beograd, Župa. A to što na republičkom nivou ne postoji mogućnost da se čuje glas srpskih vinara i nepostojanje načina da prebrodimo nefunkcionisanje republičkog udruženja, to je priča za sebe – kaže Aleksandrović.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama