Ako si legalan nisi konkurentan!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Ako si legalan nisi konkurentan!

Nedavni intervju Marka Stojakovića, glavnog enologa makedonske vinarije Tikveš, u kojem je izneto zapažanje kako je veliki broj srpskih vina napravljen od makedonskog grožđa, izazvao je burne reakcije u (vinskoj) Srbiji. Tim povodom i Veselin Despotović, vlasnik vinarije Despotika osvrnuo se na neke bitne okolnosti u kojima se danas nalazi proizvodnja vina u Srbiji.

- Prema postojećim zakonima, a što mnogi ovde ne znaju, u većini susednih zemalja zabranjen je uvoz grožđa radi proizvodnje vina, jedino u Srbiji nije! Mi smo tu u podređenom položaju, jer ja da izvezem grožđe u Makedoniju ne mogu, a da uvezeš možeš. Pritom, prizvodnja grožđa u Makedoniji subvencionisana je sa 650 evra po hektaru, regularno i legalno. Imamo zvanične podatke Ministarstva poljoprivrede Makedonije gde se kaže da je cena vranca 21 euro cent po kilogramu, smederevke 18 centi, a mi ovde ne možemo da kupimo baš ništa pristojno za te pare, minimum je 40-50 centi. Zato i nije ni čudo što Marko Stojaković  kaže kako je od 15 srpskih vina njih dvanaest od makedonskog grožđa. U Srbiji je harmonizacija zakonodavstva neophodna kako bi se ovdašnji vinari doveli u ravnopravan položaj.

Posebno je bilo zanimljivo čuti da Srbija prema zvaničnim podacima Privredne komore proizvodi godišnje 170.000 tona grožđa, a da se vina proizvede svega 40 miliona litara, što je daleko, daleko manje od proizvodnje grožđa! Gde je razlika, pojedena ili izvezena?

img 2282Gde nestaje srpsko grožđe?

- To nas boli i pravi nam probleme, i onda sivim tržištem idu baloni nekakvog vina po Beogradu i Novom Sadu, ne plaća se porez, gubi država, gube oni koji se legalno bave ovim poslom – kaže Despotović. – Znači, ako si legalan jednostavno nisi konkurentan! Krajnje je vreme da neko sada kaže: Čekajte ljudi! I da pokrene tu stvar. Nadam se da će formiranje grupacije za vinogradarstvo i vinarstvo u Privrednoj komori Srbije imati nekog odjeka na lepšu i bolju budućnost srpskog vinarstva.

U tom smislu interesovalo nas je šta bi sve u dogovoru s državnim institucijama moglo da se uradi kako bi se olakšao život sve uspešnijih srpskih vinarija, ali i na širem planu brendiranja Balkana kao vinskog regiona.

- Konkretno, pokušaćemo da ubacimo vinski turizam u strategiju razvoja turizma, tu gde se dosad nije ni pominjao. Takođe, želimo da izlobiramo veće i bolje pogodnosti u smislu subvencija ili boljeg tretmana vinogradarstva i vinarstva kako bi lakše izašli na tržišta van granica zemlje. Pokrenuta je i inicijativa da se međusobno priznaju nacionale laboratorije, znači ako ja uradim analizu ovde, da se ona priznaje u Bosni, da ne moram ponovo da radim tamo, i obrnuto. Svima bi to odgovaralo, smanjilo troškove, pojednostavilo proceduru. Što se država iz regiona tiče, planiran je i eventualni zajednički nastup na nekom svetskom tržištu, da Balkan  kao regija iskorači u svet, da budemo veći, zanimljiviji, aktraktivniji nekome iz velikog sveta. Šta će od toga biti, videćemo, ali ako ne pokušamo nećemo uspeti, to je sigurno.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama