Najbolja vina iz regiona u Srbiji 2016. godine

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najbolja vina iz regiona u Srbiji 2016. godine

Tržište Srbije i dalje je veoma privlačno za vinare iz regiona. I mada srpski vinari često (opravdano?) dižu glas protiv velikog uvoza, otvorenost tržišta glavni je preduslov da bi i srpska vina postala & ostala dovoljno dobra. Srbija na sme da izoluje svoje tržište vina, ma koliko ovde neki tome težili!

U jasnom smislu, konkurencija iz inostranstva pretvara se i u efikasan regulacioni mehanizam u pogledu cena vina. Naravno, u svemu ovome ima mnogo onog: Da, ali… Zato je bitan kvalitet vina koja iz inostranstva stižu na tržište Srbije, da ne ostanemo depo za jeftina i ne preterano kvalitetna vina.

Evo šta je u tom smislu redakcija Vino.rs izdvojila u okviru istraživanja – Najbolja vina iz regiona u Srbiji 2016. godine!

Najbolje crveno vino iz regiona

vranac vukoje 2010

Trebinjski Vranac Vukoje Rezerva 2010 iz vinarije Podrumi Vukoje 1982 izdvojio se između nekoliko favorita u ovoj kategoriji. U pitanju je autentično vino podneblja, još mlado ali prepuno finese i iznenađujuće elegancije za ovu notorno robusnu sortu. Fantastičan buke voćnih aroma naginje višnji i uz izražene kiseline i zaokružene tanine čine ovo moćno i skladno vino, sa još dosta vremena ispred sebe, ne samo ponosom Podruma Vukoje, već čitave Hercegovine!

U istoj ligi nalazi se još nekoliko velikih vina iz regiona dostupnih u Srbiji: Signature Merlot Grand Reserva 2012 Chateau Kamnik, Barovo Red 2013 Tikveš, Cabernet Sauvignon Ten Barrels 2011 Chateau Kamnik, Grand Cuvee 2013 Domain Lepovo, zatim verovatno najbolji primer dalmatinske vinske slasti na srpskom tržištu Zlatan Plavac Grand Cru 2010 Plenković, te aposlutni noviteti kod nas Aminta 2013 Stobi  i Aura 2011 Stobi. Uz autentični makedonski vranac Dissan 2013 Bovin, tu je još i Vukoje 30 Syrah 2013 Podrumi Vukoje.

Najbolje belo vino iz regiona

zilavka 2

Hercegovačka Žilavka 2015 Vukoje, punog ukusa i specifičnih aroma mediteranskog bilja još jedan je trijumf Radovana Vukoja kao vinara koji osluškuje pre svega podneblje, a ne vinske trendove. Vino je proizvedeno od grožđa iz Carskih vinograda Ušće, specifičnog mikrolokaliteta udaljenog 10 kilometara od Trebinja i predstavlja još jedan trijumf teroara i tradicije opstanka na posnom Hercegovačkom kršu.

Slovenački Verus  Sauvignon Blanc 2015 verovatno je za mnoge nedovoljno poznat biser na ovdašnjem tržištu, uspešan spoj moderne tehnologije i elegantnog otiska lokaliteta. Isto važi i za Rebula Opoka 2010 Marjn Simčič, Malvazija 2015 Benvenuti, te makedonski Chardonnay Barrel Fermented 2015 Kamnik.

Recimo i to da je u pojedinim beogradskim vinotekama povremeno bilo dostupno korčulansko vino Bire Grk 2015, u nekim anketama proglašeno za najbolje belo vino Hrvatske u 2016. godini, te da bi ono sigurno zavredelo daleko više pažnje da u pitanju nisu bile sasvim male količine po neprihvatljivo visokoj ceni u odnosu na onu po kojoj se vino prodaje u Hrvatskoj!

Best Buy iz regiona

alexandria

Vino iz regiona na tržištu Srbije koje je ponelo naziv najboljeg u odnosu cene i kvaliteta je Alexandria Cuvee Rose 2015 Tikveš, a odmah uz njega izdvojili smo već pomenuti slovenački Verus  Sauvignon Blanc 2015.

Ovde valja pomenuti još Postup 2013 Skaramuča, novo vino na tržištu Srbije, zatim Vranac 2013 Tvrdoš i još tri Tikvešova vina – Grenache Blanc Special Selection 2015, Cabernet Franc Special Selection 2015 i Vranec 2013 Special Selection, te dve istarske malvazije, Malvazija 2015 Benvenuti i Malvazija 2015 Vino Laguna, kao i večitog pretendenta na titulu u kategoriji odnosa cene i kvaliteta, Graševina vrhunska 2015 Kutjevo, iz podruma koji već tradicionalno nudi odlična vina.

Najbolje novo vino iz regiona

Aminta

Aminta 2013 Stobi, kao i čitava premijum linija Private Reserve ove makedonske vinarije, pravi je dragulj s juga regiona! U pitanju je kompleksno vino, kupaža vranca, merloa i kaberne sovinjona, koja će tek za nekoliko godina dostići maksimum, ali koja već sada nosi impresivni otisak balkanskog teroara obogaćen internacionalnim prizvukom u stilu.

Još jedan novitet na domaćem tržištu vredan pažnje su vina iz vinarije Skaramuča, primer modernog stila plavca malog, popularne sorte s Pelješca i juga Dalmacije, čiji se Postup 2013 Skaramuča našao visoko u Best Buy kategoriji!

Očekivali smo više

plantaze

Crnogorski gigant Plantaže 13. jul najavio je proboj u sektoru vrhunskih vina, ali nova vina, pogotovo ona s etiketama Stari podrum, nisu ispunila (velika) očekivanja. Čini se da će teško u trenutnoj orjentaciji tržišta ka lakšim i voćnijim vinima odbraniti visoku cenu u konkurenciji sa makedonskim, hercegovačkim, italijanskim, španskim i francuskim, a pogotovo sa dosta jeftinijim vrhunskim srpskim vinima!

Neispunjena očekivanja odnose se i na istarskog proizvođača Vino Laguna, koji posluje u okviru koncerna Agrolaguna, a čija su odlična i često po ceni povoljna vina na tržištu Srbije još uvek daleko izvan fokusa kakav bi zasluživala. Zašto?

nazad na vrh

Srodni tekstovi