A sad plavo vino!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
A sad plavo vino!

Taman su ljubitelji vina počeli da se navikavaju na narandžasta vina, koja su (ponovo) od pre neku godinu počela da se pojavljuju na policama vinoteka uz već uobičajena crvena, bela i roze, kad nam na tržište stižu i plava vina!

S neskrivenim marketinškim motivom da njihovo vino bude drugačije, grupa od šest mladih Španaca napravila je (i prodala!) 70.000 flaša plavog vina s etiketom Gik Live. Reč je o kupaži nekoliko sorti, a neobična plava boja dobijena je dodavanjem dva organska pigmenta – indiga i antocijanina, koji se izdvaja iz ljuske grožđa.

henry arroway colaboraciones moda vino azul 02

- Želeli smo da napravimo nešto potpuno novo u vinskoj industriji, a ideja s plavim vinom bila je upravo to – kaže Aritz Lopez, jedan iz tima „izumitelja“ plavog vina, koji su na proizvodu radili dve godine.

Budući da ispijanje vina u Španiji ima viševekovnu tradiciju, bilo je zanimljivo oslušnuti reakciju publike. I dok mnogi podižu obrve od čuda, ne mali broj njih, uglavnom mlađeg sveta, bez predrasuda je prihvatio novu boju u vinskoj čaši.

- Ljudi u početku kao da nisu verovali šta im nudimo, ali kada su probali mnogi su se vraćali po još jednu čašu – kaže Enrike Isasi iz restorana Sushi Artist Madrid.

manos objeto

Sve u svemu, vino Gik Live prodrmalo je špansko tržište, ali i nekoliko inostranih, budući da se u 2016. godini raširilo u čak 25 zemalja, a za ovu godinu najavljuje se i ulazak u SAD.

Da li će plavo vino doista postati deo nove vinske tradicije ili je ipak u pitanju samo prolazna moda?

nazad na vrh