Barikirani prvenac vinarije Deurić

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Barikirani prvenac vinarije Deurić

Iz fruškogorske vinarije Deurić, dobitnika priznanja Najbolja mlada vinarija Srbije u 2016. godini, izašlo je prvo crveno vino koje je odležalo u bariku, Pinot Noir 2015.

To je potpuno novi nivo u odnosu na već široko prihvaćene etikete crveni i beli Talas, Urban Rose, šardone Enigma, sovinjon Avagarda i Gewurztraminer. Odabir da to bude baš pino noar pomalo iznenađuje, a možda je i dokaz hrabrosti. Naime, ova sorta, najčuvenija i najteža za izradu vina po mnogim mišljenjima, u vinarijama sa slavnom tradicijom redovno je perjanica kuće, ono što se sa ponosom pokazuje, dok u mladim vinarijama najčešće čeka godinama da na nju dođe red.

Mitar DeuricC0154Mitar Deurić, Pino noar za put kojim se ređe ide

Ali, ekipa vlasnika vinarije Mitra Deurića, sa enologom Mirkom Niškanovićem na čelu, proizvela je vino od sopstvenog grožđa s elegantnom crnom etiketom i 12 % alkohola, što i pre otvaranja boce ukazuje da se u stilu pre išlo na harmoniju i eleganciju nego robusnost u ustima. Vinograd pino noara je u sedmoj godini starosti, proizvedeno je oko 4.000 boca a cena na policama biće na nivou best buy – 999 dinara!

Takođe, oni koji ga probaju razumeće zbog čega se sa velikm nestrpljenjem iščekuju i druge crvene etikete ove vinarije. Jer, kad 14. februara bude svečano otvorena barik sala, verovatno će se u hrastu naći i fantastična, jako koncentrovana sortna vina od probusa i merloa iz berbe 2016, koja smo imali priliku anprimer da probamo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi