Najbolje crveno vino sveta za 2016. godinu u Srbiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najbolje crveno vino sveta za 2016. godinu u Srbiji

Na nedavnom predstavljanju hrvatskih vina u Beogradu i Novom Sadu, najveća zvezda bio je teran s etiketom Veralda Istrian 2015, prema sudu uglednog ocenjivanja Decanter 2016 najbolje crveno vino na svetu od jedne sorte, a u cenovnom rangu iznad 15 britanskh funti!

Tako su posetioci ovih manifestacija imali jedinstvenu priliku da probaju vino s Decanterovom oznakom „Platinum – Best in Show“, ali i da prozbore koju reč s vlasnikom i autorom ovog vina, Lucianom Visintinom.

Priča o ovom neobičnom vinu zaista je jedinstvena, pogotovo što se radi o prvom rodu grožđa iz jednogodišnjeg vinograda! Vinari u Istri koriste sunce maksimalno, pogotovo za sortu teran koja ima visoke kiseline, te ga beru dosta kasnije.

A šta je uradio Luciano u svom vinogradu na položaju Veralda?

Mlada loza, veliki rod koji se najčešće zanemari ili vino samo rastoči, on je presekao peteljku i ostavio da se suši u vinogradu. Vino koje je od toga dobio osvojilo je svet!

 DSC0020

- Dokazali smo da ne mora biti stari vinograd, stara berba za šampiona, kako su nas uvek učili – kaže nasmejani Luciano. – U vinariji pravimo vina samo od dve sorte i to na način kako mi osećamo da treba, pravimo najbolje što nam naša zemlja može dati. I ne zameramo ništa. Francuzi su probali da nas nauče kako se radi na francuskoj zemlji, ali ova je naša, drugačija. I dokazali smo da ih se ne mora slediti kako bi napravili nešto što se može nazvati najboljim!

Za Luciana i porodicu Visintin kolege tvrde da su pravi buntovnici, uvek rade suprotno od ostalih. Ako svi prave suvi, nežni roze, on uradi polusuvi, slatkasti sa više boje. Ispravno ili ne, ali u portfoliu već ima titulu najbolje malvazije Hrvatske sa Vinistre.

- Moraš biti malo tvrdoglav i postupiti kako misliš. Ti drugi nešto znaju ali mi smo oni koji menjaju svet, i moraš biti pomalo lud da bi ga menjao.

 DSC0105

I dok je veći deo vina Veralda Istrian 2015 otišao u barik na odležavanje, izvesne količine puštene su u prodaju direktno iz inoksa već u decembru 2015. godine, po veoma povoljnoj ceni, čisto da bi proverio kako tržište reaguje. Reakcije su, kaže, bile dobre i praktično ga je rasprodao kada je stiglo priznanje od Decantera za barikiranu verziju. Naravno, posle toga i ostatak, nekih 18.000 flaša, odmah se prodao, ali sada po duplo većoj ceni od 25 evra!

Zanimalo nas je da čujemo i to zašto se i kako odlučio da jedno tako mlado crveno vino pošalje na Decanter?

- Sve je počelo od toga da smo trebali krenuti izvoz za Kanadu, odakle su nas pitali: „Koje nagrade imate?“ Bilo je to u decembru 2015. godine i rekao sam im da za ovako mlado crveno vino iz te godine naravno da nemam još nijednu nagradu. Međutim, onako usput sam pitao koje bi im nagrade bile najviše po volji? „Pa, Decanter“, odgovorili su! OK, uzeo sam onda i spakovao četiri vina za Decanter i dobio četiri medalje, među kojima i ovu „Platinum – Best in Show“!

Kako se postaje Best in Show

Kada vino nakon nekoliko krugova ocenjivanja osvoji zlatnu medalju i dobije 95 poena, kao u slučaju Veralda Istrian 2015, ide dalje na dodatno ocenjivanje. Tu se odabrana vina takmiče za naziv „platinum“, posle čega se ona najbolje ocenjena dodeljuju na finalnu procenu sudijama koje po pravilu imaju najveći kredibilitet i koji odlučuju ko će postati Internacionalni pobednik u nekoj od kategorija i poneti jedan od naziva – Best in Show.

Veralda Istrian 2015 je u tom završnom krugu izabrana jednoglasno!

Ostala Lucianova nagrađena vina tom prilikom bila su roze od terana, penušavac i Malvazija Prestige, za koju je i ranije već dobijao neke druge nagrade.

Na kraju, valja reći i to da dok se očekuje rasplet priče i sudskog spora u EU između Hrvatske i Slovenije oko naziva terana, koji bi se navodno u hrvatskom delu Istre trebao zvati refošk iako uopšte nije ista sorta, na šampionskom vinu Veralda stoji „Istrian“, što je odraz Lucianove filozofije da ne treba propagirati sortu, već tlo na kojem uspeva. Uostalom, možda će se vina od ove sorte zbilja u budućnosti sva i zvati –  Istrian.

Veralda Istrian 2015

 DSC0028

Ovaj stoprocentni refosco dal peduncolo rosso, ili manje legalno ali, među običnim svetom poznatiji kao sorta teran, oduševljava jasnoćom, lakoćom, voćnošću i divnim vibratnim kiselinama. Jednostavno - pitko, nepretneciozno, savršeno izbalansiarno moderno vino 21. veka. Ipak, ono što je verovatno najviše imponovalo međunarodnim sudijama u Londonu koji su ga i proglasili najboljim crvenim monosortnim vinom za prošlu godinu jeste autentični otisak istarskog podneblja.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama