Beogradski sajam vina

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Beogradski sajam vina

Osmi Beowine sajam vina, kako je najavljeno, do sada najveća manifestacija u okviru 39. Međunarodnog sajma turizma od 23. do 26. februara na Beogradskom sajmu, okupiće preko 150 izlagača iz dvanaest zemalja sveta.

Ove godine se ovaj vinski svet u malom proširuje iz Hale 2B i na Halu 3A, a strukturu Sajma Beowine karakteriše trend udruživanja izlagača, te njihovi grupni nastupi. Taj vid udruživanja demonstriraće vinarije Šumadije, Župe, Fruške gore, Hrvatske, Republike Srpske, Italije... Poseban ugođaj za sve posetioce Sajma vina organizovaće restoran Kalemegdanska terasa i vinarija Jeremić, koji će na velikom štandu pripremati hranu i uparivati sa vinima. Uz pomenuta udruženja, najavljen je nastup vinarija iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije, Španije i Nemačke, a prisutni će biti i proizvođači opreme.

Sajam turizma 19

Profesionalcima će biti zanimljiva još jedna sajamska manifetsacija koja se održava istovremeno, 13. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, a kako je najavljeno posebni segmenti Beowine sajma biće posvećeni razvoju vinskog turizma, biznis susretima i, naravno, tradicionalnom ocenjivanju vina.

Ove godine će premijerno biti dodeljeno i priznanje Beowine hit za celokupan utisak sajamskog nastupa, a žiri sastavljen od novinara oceniće „opšte estetsko-gastronomske momente“ i na prvom vinskom sajmu u godini pokušati da prepoznaju i preporuče hitove po kvalitetu, pakovanju, sajamskom nastupu, celokupnom doživljaju, pomaku u proizvodnji.

beowine 01

Stiče se utisak da će prateći program u Sali za prezentacije - Hala 2, nivo B, biti veoma zanimljiv. Činiće ga stručne prezentacije, interaktivne promocije i radionice besplatne za sve učesnike i posetioce. Među temama su: Perspektiva i razvoj autohtonih sorti Srbije i proizvodnja vina; Sadni materijal vinove loze – uvozni ili domaći, kvalitet sadnog materijala, klonovi, podloge; Koraci u proizvodnji kvalitetnog domaćeg sadnog materijala vinove loze; Osiguranje u poljoprivredi – prednosti osiguranja višegodišnjih zasada; Subvencije u vinarstvu; Biostimulatori u vinogradarstvu; Stilovi vina, vino za svaku priliku; Proizvodnja sertifikovanog organskog grožđa – zakonski okviri, predstavljanje proizvođača, zaštita u proizvodnji grožđa; Vinjak kroz vreme i kategorije kvaliteta, dok će grupacija italijanskih vinara održati i specijalni master class.

beowine 02

Svečano otvaranje Sajma je u četvrtak 23. februara u 11 časova, ulaznica staje 300 dinara, ona za grupne posete 200, a čaša za degustaciju 300 dinara uz koju ide i čokoladica punjena vinom vinarije Aleksić. Svakoga dana radno vreme manifestacija započinje u 10 časova, u četvrtak traje do 18 časova, u petak i subotu do 19 i u nedelju do 17 časova.

nazad na vrh

Srodni tekstovi