Završena manifestacija „Vina sa juga Italije na Balkanu“

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Završena manifestacija „Vina sa juga Italije na Balkanu“

Slobodno se može reći kako su kroz manifestaciju „Vina sa juga Italije na Balkanu“ domaći vinski profesionalci i novinari u toku svega dve nedelje mogli na delu da osete vrednost podsticaja vinarima od strane EU, ali i tradicionalnu i čudesnu moć najraznovrsnijeg italijanskog teroara.

Kompletnu manifestaciju osmislila je i organizovala ICE, Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, vođena sigurno i podatkom da se u Srbiji italijanska vina ubedljivo najviše prodaju od svih uvoznih i da taj trend raste!

 DSC0137

Potencijal i ponuda italijanskih vina u Beogradu tokom februara zaokružena je kroz razne vrste prezentacija, od Master classa u hotelu Hyatt namenjenog somelijerima i hotelijerima, preko salona Borsa vini del sud Italia na istom mestu gde se profesionalcima, distrubuterima i uvoznicima predstavilo 26 vinarija sa juga Italije, pa do pokaznog uparivanja vina i hrane u Metro HoReCa centru na Vidikovcu. A kako bi čitava akcija imala međunarodni karakter, na večeri u beogradskom gastronomskom svetilištu tradicionalne kuhinje, restoranu Dva jelena u Skadarliji, okupili su se uvoznici, distributeri i novinari odabrani od strane deset regionalnih kancelarija ICE iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

 DSC0128

- Cilj manifestacije je širenje znanja i vinske kulture s fokusom na južne regije Italije gde je proizvodnja u porastu i gde se vinari u velikoj meri vraćaju korenima i razvoju autohtonih sorti. Inače, ICE ima dva pravca delovanja, jedan je promotivna aktivnost italijanske privrede, a drugi, za račun pojedinih italijanskih firmi koje nam se obrate radimo određene i specifične analize tržišta. To je značajna podrška od strane države, jer proizvođači dobijaju konkretan marketing i uslove za promociju i sve je obezbeđeno – objašnjava nam Milija Orlandini, analitički stručnjak iz Agencije ICE, dok se pred gostima ređaju besprekorni gangovi srpskih specijaliteta i italijanskih vina.

A ta su vina našem potrošaču po ukusu. Odnos kvaliteta i cene izuzetno je povoljan, što je veoma bitno, baš kao i poznati ukusi. Za sad, italijanska strana najviše nade polaže u snažnu, taninsku, ekstraktivnu sortu primitivo iz regije Pulja. Primitivo je sličan kratošiji ili plavcu malom, jer je to ista sorta, a na našem tržištu već postoji desetak etiketa tog vina.

Ali, pravo bogatstvo autohtonih sorti Italije, domaći vinoljupci sa radošću će otkrivati u godinama koje slede.

Ogledno uparivanje

Konkretan potez povukao je METRO Cash & Carry Srbija kao partner ove manifestacije predstavivši u lepo opremljenom HoReCa centru na Vidikovcu vina direktno sa polica, nakon čega je za veliki broj zvanica tim kuvara predvođen Urošem Uroševićem, jednim od najboljih srpskih šefova, sljubio ta vina sa određenim specijalitetima uz predstavljanje etiketa kroz priču vinskog stručnjaka Igora Lukovića.

antrf ogledno uparivanje

Tri bele i četiri crvene etikete sasvim su lepo u grubim crtama najavile ono što nude četiri regije sa juga Italije – Kampanija, Kalabrija, Pulja i Sicilija.

- Italija je najveći proizvođač vina na svetu, a njihova vina s razlogom su najtraženija uvozna vina u Srbiji. Duga tradicija garantuje upečatljiv kvalitet, a velika proizvodnja konkurente cene, za šta su vina sa italijanskog juga posebno dobar primer – izjavio je Luković koji je kasnije prikupio i glasove publike za vina koja su ostavila najbolji utisak.

Ako je sudititi po tim glasovima, čini se da je vinarija Cantina di Tufo sa drevnim sortama greko di tufo i aglianiko pobrala najviše aplauza.

Uloga ICE

Vladina Agencija ICE ima kancelarije u preko 70 zemalja sveta i bavi se poboljšanjem izvoza italijanskih proizvoda u brojnim segmentima privrede. U Srbiji su čest partner velikim manifestacijama, kakva je recimo Sajam poljoprivrede, a konkretna akcija „Vina sa Juga Italije na Balkanu“ deo je plana Italijanskog ministarstva privrede pod nazivom „Izvozni plan juga“, koji pomaže malim i srednjim preduzećima iz različitih sektora da izađu na strana tržišta.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama