Prvo ocenjivanje autohtonih vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Prvo ocenjivanje autohtonih vina

U paraćinskom hotelu Petrus će se 11. marta, u okviru petog izdanja Sajma vina, održati jedinstveno i prvo te vrste ocenjivanje i nadmetanje vina od autohtonih,odomaćenih i novonastalih sorti vinove loze.

Sajam koji traje od 11 do 18 časova se inače održava kao sastavni deo jedne od najdužih vinskih manifestacija u Srbiji „Dani vina” koja u Paraćinu ukupno traje oko mesec dana i završava se upravo Sajmom na komese očekuje učešće preko 50 vinarijai gde će na degustaciji biti izložene brojne lokalne vinske sorte koje uspevaju u Srbiji i šire.

steva pisar

Zvanično ocenjivanje koje će se obaviti 10.marta održava se pod nazivom „Samo naše”. Vodiće ga profesor Vladimir Puškaš sa svojim saradnicima, a na spisku očekivanih sorti je oko 60 naslova, od već poznatih kao što su prokupac,smederevka,župljanka,probus, crna i bela tamnjanika, preko petke, neoplante, morave do nekih krajnje egzotičnih i zaboravljenih.

Ocenjivanje, ili kako ga u Paraćinu nazivaju „enološki eksperiment”, organizovao je vinski redpomoravske regije "Stevapisar 1805" u saradnji sa turističkom organizacijom Paraćina.

Kotizacija za ocenjivanje je svega 500 dinara po etiketi dok je učešće na Sajmu potpuno besplatno. Uzorci se predaju od 7. do 9. marta, a ocenjivanje se vrši na skali do 100 poena. Da se autohtonim sortama neće gledati „kroz prste” govori i podatak da je za veliko zlato potrebno osvojiti minimum 92 poena što je ocena koju zavređuju samo zaista velika vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi