Šire se ukusi Francuske

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Šire se ukusi Francuske

U utorak 21. marta započinje treće izdanje Ukusa Francuske „Goût de France“ u Srbiji. Svetska gastronomska i rekli bi hedonistička atrakcija uhvatila je čvrste korene i širi se progresivno. Na press konferenciji u ambasadi Francuske u Beogradu i demonstraciji onoga što nas očekuje pod nazivom Ukusi Francuske, upoznali smo sedamnaest vrhunskih šefova kuhinje iz isto toliko restorana, 14 u Beogradu i tri u Novom sadu. A od ambasadorke Francuske Kristin Moro saznali više o ovoj neobičnoj manifestaciji koja osvaja sve više poklonika širom sveta.

f 1

Čitava priča je nadahnuta idejom Ogista Eskofijea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu večeru gde je istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio poslužen jedan isti meni za veliki broj zvanica, njih 60.000. Za razliku od toga, prvi Gu de Frans nije nudio isti meni već je svaki majstor kulinarstva imao priliku da sastavi sopstveni koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju, ali da pritom bude inspirisan francuskom kuhinjom.

francuzi 16

Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana i isto toliko menija. Uspeh je bio fantastičan pa je drugo izdanje okupilo 700 restorana više, dok je cilj za ovu godinu još impresivniji - čak 2000 restorana, aviona, brodova i naravno šefova i menija u ponudi širom sveta.

 DSC0166

Osnovu menija uglavnom treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina a sa mnogo povrća. Mađutim u ambasadi Francuske, u vrtlogu izuzetnog interesovanja ljudi iz medija, imali smo priliku da se sretnemo i sa uvoznicima i distributerima, tačnije ponudom francuskih namirnica, specijaliteta i vina na tlu Srbije što je novina u ovoj priči.

francuzi 7

Konačno, teba se podsetiti da je 2015. godine u prvoj akciji Ukusi Fracuske  učestvovalo pet eminentnih restorana iz Beograda i Kruševca, naredne godine trinaest, jedanaest iz prestonice i dva iz Novog Sada, dok će ove godine 21. marta sjajni specijaliteti i specijalni meniji očekivati posetioce u gastronomskim hramovima: Casa Nova, Enso, Franš, Homa, hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous, Žabar, Kafemat 021, Scarpetta i Zak.

   DSC0059

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama