Janko napravio Testament

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Janko napravio Testament

Iz smederevske vinarije Janko stiže najava potpuno novih crvenih etiketa, ali i uverenje da je prošlogodišnja berba najbolja u istoriji ove vinarije.

Bela sveža vina iz poslednje berbe su u boci, šardone je već izašao na tržište i za njega vlasnik Dragan Vasić Janko tvrdi da je najbolji koji je do sad uradio.

testament
Novo vino za nove uspehe, Crveni Zapis Testament 2016 stopostotni je merlo s najboljih pozicija

- Od rizlinga, preko šardonea, sovinjona, pa do traminca, ovo je najbolja berba u Smederevu svih vremena – priča zadovoljno i najavljuje dve potpuno nove etikete, kao i izlazak na tržište najnovije berbe etikete Zavet stari, jedinog srpskog vina koje je ponelo titulu regionalnog šampiona na Decanteru. – Sve u svemu, imaću sada tri vina u cenovnom razredu iznad 20 evra. Fenomenalan novitet, stoprocentni širaz u nekih 2.000 boca, za koji još nisam smislio ime, zatim 5.000 boca vina Zavet stari 2016 i potpuno novu etiketu Crveni Zapis Testament 2016, čistokrvni merlo s najbojeg položaja u Smederevu, legendarnog  Zlatnog brda.

Sve ove crvene etikete iz berbe 2016. odležale su već šest meseci u drvetu i biće tu još neko vreme pre flaširanja, a pojaviće se na tržištu krajem ove ili početkom naredne godine. A na konstataciju da se čisti sortni merlo sve hrabrije pokazuje u Srbiji i da pojedine nove etikete s pravom privlače pažnju, Janko ima veoma jasan stav.

- Ne znam da li merlo ulazi u modu, ali je sigurno da je srpski merlo bolji od kabernea! U ozbiljnim godinama kaberne uvek ima prednost, ali u prosečnim, ili onim kao što su bile 2011. ili ova 2016, uvek će biti bolji merlo. A merlo sa Zlatnog brda apsolutno je brutalno vino!

DSC 3973U sklopu nove vinarije nalazi se i prostrana degustaciona sala

Ne znam da li merlo ulazi u modu, ali je sigurno da je srpski merlo bolji od kabernea!Osim ovih noviteta, početak godine za Janka bio je veoma uspešan. U okviru nove vinarije otvorio je lepo opremljenu prodavnicu gde se mogu kupiti i specijalna pakovanja njegovih vina, ali je pravo zadovoljstvo doneo izvoz etikete Baš Prokupac 2015 u Ameriku. Tamošnji uvoznik Teraneo Merchants, koji posluje pod logom „mali vinogradi, prava vina“, bio je oduševljen uzorcima smederevskog prokupca i želeo da otkupi kompletnu količinu prve berbe od 1.500 boca. Nažalost, Janko nije imao toliko i poslao je 1.000 komada, a uz prokupac, pošli su i uzorci vina Zavet i Vrtlog.

- Amerikanci vole taj kalifornijski stil iz bureta, zato sam poslao Vrtlog, a Zavet je kao naše najprodavanije vino morao da se nađe na listi ponude. Sada čekam šta će da kažu, najavili su da će doći na još jednu degustaciju ovamo u Srbiju, tako da za dalje, videćemo.

DSC 4014Nova vina još odležavaju u podrumu i biće na tržištu krajem godine

Budući da je svih 3.000 boca prokupca iz 2016. godine već bukirano, pitamo da li će nešto ipak ostati i za srpsko tržište?

- Jednom sam napravio grešku sa rozeom, imao sam u avgustu 2012. porudžbinu za jednu paletu. Tada im nisam dao vino, ali i više nikada nisam izvezao za Ameriku. Jednostavno,  te greške više ne pravim – kaže Janko i dodaje da su se svojevremeno pojedinci zlurado smejali u vezi izvoza prokupca u Ameriku. – Bilo je komentara tipa: „Prokupac iz Smedereva, ha,ha,ha“! Ali, mi ćemo prodati sve u Americi, videćete. Očekujem da će proći i Vrtlog i Zavet, jer  sovinjon mi je drugačiji, specifičan, a kuća koja ga uvozi, njima 70 procenata asortimana čine organska vina, imaju specifičnu paletu vina koja prodaju. Jednostavno, ne interesuju ih velike kuće i prodavci, već imaju odabrani portfolio za odabranu publiku. Razmišljaju na drugačiji način, a Baš Prokupac i sovinjon su baš drugačiji.

Nema panike

Kraj aprila ove godine vinari u Srbiji će pamtiti po panici u vinogradima. Kad mu vreme nije, sneg i led napali su tek iznikle lastare.

- Bilo je juče mraza u Smederevu, oprljio mi je malo šardone i traminac, ali bitno je da nije na brdu gde su već izbili lastari preko 30 santimetara. No, tu gde duva „promaja“  biljke su bezbedne – uverava Dragan Vasić  Janko da nema panike.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama