Vinarija Šijački predstavila nova vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinarija Šijački predstavila nova vina

Na čuvenom vinskom putu kroz Frušku Goru nezaobilazna tačka je selo Banoštor, poznato iz rimskog doba kao Bononia. Mesto gde sijaju dva sunca, jedno s neba, drugo kao odsjaj Dunava uz čiju se obalu mesto ušuškalo, a njegovi stanovnica od davnina krenuli da stvaraju vinsku magiju. Ovo mesto je i raj za ljubitelje vinskog turizma, jer 780 duša obrađuje više od 200 hektara vinograda i proizvodi više od 1.000 litara vina po glavi stanovnika!

sijacki gozba

Tu, u Banoštoru, nas novinare, prijatelje i saradnike tradicionalno je dočekala porodica Šijački, otac Milan, sa ćerkom Ivanom i sinom Milenkom, i priredila pravi gastronomsko-vinski događaj sa zvezdom dana – vinom Seduša od istoimene fruškogorske autohtone sorte grožđa sačuvane od zaborava.

sedusaIskopana tradicija, vino od sorte seduša

Pored toga što smo na licu mesta videli šta za vinariju znači složna porodica u kojoj svaki član daje svoj doprinos ne samo u očuvanju tradicije, veći i u budućem napretku i razvoju, otkrili smo i kako se i zašto banoštorska vina najbolje uparuju sa domaćom sremskom kuhinjom. A zna se da iz Srema niko otišao gladan nikad nije!

3

Prvi test bio je odlučiti se da li uz čuvenu banoštorski dobrodošlicu, red kulena, red dimljenog mesa, presečen mladim začinjenim sirom i pitom sa sremušom, bolje ide italijanski ili rajnski rizling! Pobedio je italijanski, poznat i kao fruškogorski grašac, pravljen sa 35 godina dugom porodičnom tradicijom, s obiljem svežine i zavodljivim mirisom i ukusom jabuke i citrusa. Etiketu na boci krasi lik Milana Šijačkog, a samo vino njegova posvećenost da od ove sorte izvuče maksimalni potencijal u narednim godinama.

vina Sijacki

Ono što za somelijere predstavlja noćnu moru, uparivanje vina sa supama i čorbama, Šijački su elegantno rešili. Uvod u iznenađujuće blagu, zdravu, žutu slatkastu pačju supu bio je šardone.

Sremski kulinarski pečat, ćuretinu sa mlincima, obogaćenu jedinim internacionalnim dodatkom šitake pečurkama, izvanredno je ispratio novi rod. Vino Neoplanta iz „nulte godine“ 2016 već je prepoznato i nagradama ovenčano, prvo na ocenjivanju autohtonih sorti u Paraćinu, a zatim i na sajmu Vinofest u Vršcu. Ova sorta, nastala u institutu ukrštanjem smederevke i traminca, gajena je sedamdesetih godina u porodičnim vinogradima Šijački i na istrajnost enologa i najšarmantnijeg člana porodice Ivane Šijački obnovljena na 60 ari. Nova generacija (i to dva dečaka i dve devojčice) prirodno se našla i na etiketi flaše Neoplante, s rukama i simboličnom bojom za svakog člana ponaosob.

Vina Sijacki 2

Kako najbolje napraviti pauzu u hrani nego sa dobrim suvim rozeom od kaberne sovinjona, s etiketom na kojoj se smeši Ivana, i uz pratnju specijaliteta sa roštilja, pilećim krilcima u ljutkastom sosu od paradajza.

Ipak, zvezda dana, bilo je vino Seduša od istoimene sorte, nešto što je u miraz ostavila baka Ljubica, čija se fotografija nalazi i na etiketi. Institut za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima potvrdio je originalni identitet sorte i prepoznaje je  pod imenom sremska zelenika crna. Sačuvana od zaborava, sa stotinak čokota porodica je obnovila zasad na 2.500 čokota i stvorila vino koje odiše svežinom, voćnim aromama jagode i maline. Na ukusu preovladava crno bobičasto voće sa zrelim, mekim taninima. Verujemo da će seduša naći put na ovdašnjoj vinskoj sceni i postati zapaženi predstavnik srpskih autohtonih sorti.

Konačno,kao trešnja uz čokoladnu tortu poslužen je na kraju i baršunasti Merlot, vino koje će tek u nardenim godinama otkriti pun potencijal.

Tekst i foto: Valentina Milenković

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama