Katastrofa u vinogradima

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Katastrofa u vinogradima

Taman su srpski i francuski vinari krenuli uveliko da najavljuju kako će crvena vina iz prošlogodišnje berbe biti vanserijska, a onda se dogodila aprilska katastrofa u vinogradima.

Prema izveštajima iz Bordoa, pozni mraz koji je krajem aprila udario na čuvene vinograde u Francuskoj, bio je najgori udar te vrste još od 1991. godine. Temperature su se kretale i do četiri stepena ispod nule, procena je da je mraz zahvatio čak 70 procenata ukupne površine vinograda, te da će se to odraziti na gubitak od oko 20 procenata berbe. Čak ni helikopteri, poslati u vinograde čuvene vinarije Cheval Blanc u blizini Sent-Emilona, nisu uspeli da spasu situaciju, a u šatou Courac za samo dva sata uništeno je u potpunosti 95 procenata vinove loze!

vatra u vinogradimaVinograde u Francuskoj su od smrzavanja branili paljenjem vatre između čokota

Situacija na jugu Balkana izgleda još gore. Srpski vinogradi u nižim predelima pretrpeli su štetu, mada se tačna procena ne zna. Međutim, prava drama odigrala se u Makedoniji, gde je temperatura u aprilu ponegde spala i na -7 stepeni Celzijusa! Ono što nije bilo uništeno višednevnim mrazevima tokom zime, kad se živa u termometru spuštala i do -22 stepena, sada je bukvalno dokrajčeno. Najveći gubici su izgleda kod sorte vranac, veoma osetljive u vinogradu, tako da se nezvanično saznaje da su neki od najvećih zasada ove najrasprostaranjenije sorte u makedoniji pretrpeli stopostonu štetu, tako da je pitanje hoće li srpski vinari ove godine imati šta da uvezu iz Makedonije!

Radovan Vukoje smallRadovan Vukoje kaže da su njegovi vinogradi ostali koliko-toliko pošteđeni mraza

Najpoznatiji hercegovački vinar Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja, kaže da je i u tom delu regiona bilo mnogo posledica od smrzavanja.

- Nismo mi loše prošli, istina, biće nekih manjih posledica od promrzlina, ali kako su ostali prošli mi smo sasvim OK! Međutim, Dalmacija je imala daleko veće probleme na pojedinim mestima gde je manja provetrenost, a slična je situacija i u zapadnoj Hercegovini.

Godina bez pošipa

Nezapamćeno niske prolećne temperature poharale su i vinograde na Korčuli, postojbini popularnog pošipa. Prema prvim procenama u mestu Čara izgubljeno je 70 posto uroda, a situacija je još gora u Blatu i, posebno Smokvici, gde je mraz uništio gotovo sav urod!

- Vinogradi na Korčuli pretrpeli su katastrofalne štete, baš kao i oni na Konavlima. Od naša tri hektara u Čari, dva je smrzlo, a u vinogradu smo u jednom trenutku na samoj lozi izmerili -3,7 stepeni Celizijus – kaže vinar Jakša Krajančić, proizvođač jednog od poznatijih korčulanskih pošipa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama