Berba 2016. će da rasturi!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Berba 2016. će da rasturi!

Srpski vinari uveliko najavljuju kako će crvena vina iz prošlogodišnje berbe biti vanserijska, a to isto za svoja vina u glas najavljuju i vinari iz Francuske, Italije, Španije…

michel rolland 1947 970 492 1384315Možda najbolja berba u Bordou u ovom veku, Mišel Rolan

Jedan od najpoznatijih svetskih enologa Mišel Rolan slaže se da će prošlogodišnja berba u Bordou biti možda i najbolja u ovom veku. U šatou Lascombes, bratskom posedu još čuvenijeg šatoa Margaux s izuzetnim nestrpljenjem iščekuju rezultate zvaničnih anprimer testova održanih u aprilu. Izgleda da su svi ubeđeni da je u buradima sam nektar, bilo da se radi o merlou, kaberne sovinjonu ili pti verdou.

dominique befveVelika očekivanja među najpoznatijim vinarima, Domink Befe

Dominik Befe, koji je iz šato Lafite Rothschild prešao na mesto tehničkog direktora u šato Lascombes, tvrdi da je prošlogodišnje toplo i suvo leto sa savršenim uslovima za lozu u avgustu i početkom jeseni dovelo do izvanrednog sazrevanja i zrelosti grožđa. Pritom, pti verdo nosi posebnu priču. U Medoku će neke vinarije prvi put u istoriji napraviti sortno vino od pti verdoa, koji je do sada obično bio samo „začin“ u njihovim najčuvenijim kupažama, tako da se očekuje da će ova sorta, sa čokota ponegde starih i preko 80 godina, uzdrmati ustaljena verovanja o najkvalitetnijim sortnim vinima. Naime, najstariji vinari tvrde da nikada ova sorta nije imala tako snažan koncentrat, a da priča nije nimalo naivna pokazuje i primer pomenutog šatoa Margaux koji će ove godine imati najveći procenat pti verdoa u svojim kupažama.

U Srbiji, bela i roze vina iz 2016. godine već uveliko pružaju dokaze za tvrdnju o vrhunskoj berbi, pa čak i pojedine crvene etikete koje su stigle na tržište, mada i dalje daleko od krajnjeg izraza, već oduševljavaju ekstraktom i strukturom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi