Film o Francuskoj vinariji u Srbiji

Film o Francuskoj vinariji u Srbiji

U Beogradu je u Dvorani kulturnog centra održana specijalna projekcija dokumentarnog filma „Obećanje“, nesvakidašnje priče o dvoje Francuza koji su došli u selo Rogljevo kod Negotina kako bi tu proizvodili vino.

Vino.rs je još 2010. godine pisalo o bračnom paru Estel i Siril Bonžiro (Estelle i Cyrille Bongiraud), koji su se tada prvi put pojavili u javnosti s vinima iz njihove Francuske vinarije. Bio je to za njih početak velike vinske avanture u delu Srbije koji su naprasno zavoleli i koji je nekada bio značajan upravo po proizvodnji vina. Naime, početkom prošlog veka Rogljevo je bilo prosperitetno selo u Istočnoj Srbiji, a vina iz tog kraja bila su prisutna na izložbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina s Evropom je cvetala. Međutim, stotinak godina kasnije ovaj kraj je siromašan i napušten. I tada, u mesto iz kojeg svi žele da odu, dolazi poprodica iz Francuske uverena da je pronašla jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi!

Obecanje 33Junaci filma „Obećanje“

Dolazak stranaca u uspavano selo kod nekih meštana probudio je velike nade, kod drugih otpor i nepoverenje.

- Kada smo prvi put došli u Rogljevo, izgledalo nam je kao uspavana lepotica iz nekog prošlog, zlatnog doba. Rekli smo sebi: Hajde da probamo da je probudimo – kaže Siril Bonžiro, inače vinar iz Burgundije.

obecanje 8Po završetku filma autori i protagonisti filma odgovarali su na brojna pitanje iz publike

Danas, desetak godina kasnije, Rogljevo i dalje deluje poput „uspavane lepotice“, dok lokali proizvođači vina i to malo preostalih stanovnika pokušava da shvati šta bi trebalo da se radi i kako. A vreme prolazi, ma koliko to njima i ne izgledalo tako.

-  Dolazak Francuza u ovo selo skrenuo je pažnju na paradoks da čitav ovaj kraj propada uprkos prirodnom bogatstvu kojeg poseduje – kaže Dušan Gajić, producent i autor filma „Obećanje“. – Ovo je film o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi.

obecanje 1Za projekciju filma u Beogradu vladalo je veliko interesovanje 

Film je do sada osvojio više značajnih nagrada u svetu, a poslednja je stigla upravo ovih dana iz Bordoa, gde je na festivalu dobio nagradu za scenario.

- Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstavlja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata – kaže reditelj i producent filma Željko Mirković.

Originalnu priču o Francuskoj vinariji u Negotinu možete da pročitate ovde!

U međuvremenu, valja primetiti da su i vina iz Francuske vinarije, ali i okolnih manjih podruma Negotinske krajine, poslednjih godina postala osetno bolja. Ko zna, možda se lepotica nekako i probudi, u bajkama je svašta moguće…

Medije

nazad na vrh

Srodni tekstovi