Torres u Srbiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Torres u Srbiji

U prostorijama Trgovinskog odeljenja ambasade Španije u Beogradu održana je online degustacija vina najveće i verovatno najpoznatije španske vinarije Torres. Pred grupom od desetak ljudi iz ovdašnjeg vinskog miljea, na stolu se našlo šest vina, a posrestvom video-linka degustaciju je iz Barselone vodila Mireia Prim Fernandes, predstavnik vinarije Torres.

Vinarija postoji još od 1870. godine u mestu Vilafranca, nedaleko od Barselone, u vinskoj regiji Penedes, jednoj od najznačajnijih u Španiji, gde se posebna pažnja usmerava ka autohtonim sortama. Osim ovde, vinarija ima vinograde u još šest vinskih regiona Španije, te u Čileu i Kaliforniji, a prisutni su na tržištima u više od 150 država!

Torres degustacija 2017 2

Od ponuđenih etiketa, koje se na srpskom tržištu nalaze posredstvom kompanije Energy Star, pre svega valjalo bi izdvojiti Celeste Crianza 2012 Torres, stopostotni tempraniljo iz regije Ribera del Duero, inače jedino crveno vino na degustaciji, bogate strukture, intenzivne tamne purpurne boje, raskošnih voćnih aroma i punog ukusa, s upečtaljivom završnicom. Tipično mediteransko vino koje donosi sve ono što običan konzument i očekuje od dobrog španskog vina.

U selekciji belih vina, kupaža moskatela i gevurctraminera čine osnovu za nastanak raskošno aromatičnog vina Esmeralda 2014 Torres u kojem se nalazi sasvim prijatan ostatak od oko šest procenata šećera. Vino koje sasvim sigurno može da nađe publiku i u Srbiji.

Torres degustacija 2017 8

Isto to važi i za nešto jednostavnije vino Sol 2016 Torres, spoj popularne lokalne sorte pareljade i belog grenaša, idealno za leto, s dominantnim cvetnim aromama, mlado i sveže, a prema izjavi predstavnika vinarije u pitanju je najpopularnije vino u Španiji danas.

Kada bi srpsko tržište imalo više sluha za dezertna vina, onda bi Floralis Moscatel Oro Torres bez sumnje bio u samom vrhu. U pitanju je po svim uzusima vrhunsko vino u stilu prirodno slatkih dezertnih vina s juga Francuske, a koje se u vinariji Torres proizvodi još od 1946. godine. Skladna eksplozija aroma i ukusa gde se razvija čitava paleta tonova, od ratluka i pomorandže, do lista duvana i kličnčića. Naravno, u takvoj strukturi čak 15 procenata alkohola gotovo je neprimetno.

Torres degustacija 2017 23

Konačno, spisak degustairanih vina zaokružili su ne baš u punoj snazi sovinjon blan Fransola 2012 Torres, koji u ponuđenoj flaši nije imao previše toga da kaže, te roze De Casta 2014 Torres, čija berba nije odgovarala onoj koju je voditelj degustacije pio u Barseloni (tamo je na stolu bila berba 2016!). I dok su iz glavnog grada Katalonije dolazile informacije o osvežavajućem vinu i elegantnim voćnim aromama maline i narnadže, kod nas je u čašama bilo poprilično ravno vino sa senkom sumnje u tehnološku ispravnost! Nepredvidivo naličje onlajn degustacije?

U svakom slučaju, bila je to zanimljiva prezentacije jedne od najpoznatrijih svetskih vinarija, iz koje je proistekao i zaključak kako bi Španci na tržištu Srbije pre svega trebalo da se oslone na već postojeću reputaciju moćnih crvenih vina, te da je u tom smislu tempraniljo njihov najočiglendiji adut.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama