Beogradski hit penušavac zove se Emporio!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Beogradski hit penušavac zove se Emporio!

Leto, vrućina. Beograd se ubrzano prazni, vinoljupci kreću na neke druge, letnje, destinacije. Ali, pre toga ispred hotela Radisson Blu Old Mill mala smotra srpskih penušavaca pod nazivom Bubble Jam, uz poneki inostrani doprinos...

Uz nekoliko poznatih ovdašnjnih etiketa i premijera, naklonost i pažnju publike posebno su osvojili penušavci s Avale pod etiketom Emporio!

Aleksandar Stojaković, autor Emporio penušavaca, bio je sa sinom bukvalno zarobljen na štandu sve dok nije potrošeno svih 40 boca dve razlićite etikete. Gotovo u horu čulo se: „Dajte tu zovu!“ Sve dok tog vina nije nestalo u rekordnom vremenu, a onda se prešlo na klasičnu varijantu, šardone sa tri procenta sorte neoplanta, verovatno najukusnije vino na ovom skupu.

emporio boce

- Promovisali smo ovde penušavac Akacija aromatizovan zovom, koja se dodaje u šardone iz 2015. godine. Nešto nalik na italijanski proizvod linije Hugo, koji je do prošle godine bio najprodavaniji letnji penušavi proizvod širom sveta. Tu je osnovna ideja da se ponudi dodatni prirodni karakter vinu, jer sok je proizveden od cvetova zove ubranih na padinama Avale i rađen po domaćoj recepturi. Svejedno čiji je recept, bakin ili mamin, ali nije hemijski generisan proizvod već je čist. Ostavljeno je i blago zamućenje u vinu koje nije kristalno bistro, a što može da se izbegne, ali to nismo uradili namerno kako bi se osetio što prirodniji karakter – kaže Stojaković.

Penušavac Akacija ima 18 grama šećera, alkohola 10,5 %, a za kraj leta najavljena je i varijanta sa mnogo manje alkohola (6,5 %) ali i duplo jačom dozom zove, pravi Hugo čija će cena biti kao u Italiji, oko 3,5 evra.

Gde se nalazi izvor novog talasa srpskog penušavca, pročitajte ovde

Druga etiketa, penušavac od šardonea sa tri procenta domaće aromatične sorte neoplanta ima 16 grama šećera.

- Rađen je prema identičnoj prvobitnoj recepturi po kojoj smo 1999. Godine krenuli u vinariji Emporio. Od tad sam isprobavao kombinacije sa raznim procentima šećera, neoplante, drugih muskatnih sorti ili čistog šardonea, ali se ovo na kraju pokazalo kao najbolja varijanta sa veoma blagom dodatnom aromatikom.

Cena ovih penušavca je oko deset evra, a mogu sa naći u vinoteci Riznica vina Beograd.

nazad na vrh

Srodni tekstovi