Salon u slavu žilavke

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Salon u slavu žilavke

Možda nijedna biljka na prostoru Hercegovine nema takav mitski status kao žilavka, sorta vinske loze za koju još od vremena Rimljana kruži priča kako je kao malo koja izdržala sve vremenske neprilike i preživela u kršnoj zemlji.

I koliko god ona već nekoliko milenijuma bila zaštitni znak vinske Hercegovine, tek sada, 16. avgusta u Trebinju, u restoranu Vinska galerija Vukoje, biće upriličen prvi Salon vina od žilavke, na kojem će učešće uzeti svi relevantni proizvođači vina od ove jedinstvene sorte. Događaj za istoriju vinarstva ovog kraja!

- Žilavka najbolje oslikava Hercegovinu. Često kažu kako je upravo ona taj „Hercegovac zarobljen u boci“, jer to je sorta koja nas najbolje opisuje: snažna, jaka i vatrena, a sa druge strane blaga, puna, sa domaćinskom crtom, baš kao što su i ljudi koji žive ovde! A bez čovekovog uticaja nema dobrog vina – kaže Radovan Vukoje, poznati hercegovački vinar iz čije se inicajative rodio ovaj Salon, a sve u želji da se nekada najpopularnijem belom vinu Jugoslavije vrate pređašnji sjaj i ugled.

Radovan Vukoje 4Žilavka je verna slika Hercegovine, Radovan Vukoje

Jer, istoričari su zabeležili da su još u 16. veku mletački putopisci pominjali „odlično, ali preskupo hercegovačko vino”. Žilavku, naravno! Pominje se i u srednjem veku često, u vreme kralja Tvrtka, a pominju je posle toga i brojni putopisci koji su prolazili kroz Hercegovinu.

Inače, svoj nagli uzlet sorta doživljava u doba Austrougarske, kada je u Gnojnicama kod Mostara 1886. godine organizovana prva vinogradarska stanica, nedugo nakon čega je u Lastvi kod Trebinja 1894. godine nastavljena vinska priča žilavke. U to vreme ona biva poređena s najpoznatijim sortama tog doba, pino blanom, rajnskim rizlingom, sovinjonom, zelenim silvanerom, aleksandrijskim muškatom, ali se, kažu, nijedna po kvalitetu i postojanosti nije mogla meriti sa žilavkom!

Dobar glas brzo se tada pročuo i izvan Hercegovine, pa su usledila brojna najveća priznanja na ocjenjivanjima vina u Budimpešti (1896), Briselu (1897), Londonu, Marseju, Parizu, Beču… Bilo je to zlatno doba koje je kulminiralo 1929. godine gde je na međunarodnom sajmu vina u Barseloni žilavka dobila tada najprestižnije priznanje Medaille de platte, a potom 1937. godine kada su se hercegovački vinari iz Pariza vratili kao ponosni vlasnici medalje Grand prix.

 DSC0609U okviru Salona biće održana i svečana večera u restoranu Vinska galerija Vukoje

Jedan od najprepoznatljivijih vinograda žilavke nalazi se u predelu Župe u Lastvi, nedaleko od  Trebinja, gde su 1894. godine podignuti Carski vinogradi na lokalitetu Ušće, na ušću rečice Sušica u Trebišnjicu. Zbog specifičnog položaja, mešanja kontinentalne i mediteranske klime koje daje vinu živost i snagu, te veoma specifičnog kraškog tla koje odlikuje izuzetna mineralnost, ovaj se deo Hercegovine stopio sa žilavkom kao nijedan drugi i danas je jedini lokalitet koji s pravom može poneti naziv Grand Cru Hercegovine!

Vino od žilavke, pogotovu probrane berbe, može da živi i više od 15 godina. U principu, to je jako vino sa 12 do 14 procenata alkohola, pravo mediteransko vino, dosta puno, mineralno i slano na ukusu, zlatno-žute boje, lepe kompleksne cvetno-voćne arome u primarnom smislu, kada odleži i kada se razvije buke lepih mednih tonova.

Učesnici i program

Na prvom Salonu žilavke učestvovaće poznati i priznati proizvođači ovog vina, među kojima i: Podrumi Vukoje 1982Vinarija Manastira TvrdošPodrum BegićVinarija ŠkegroVinarija BrkićVinarija NuićPodrumi Ostojić i mnogi drugi…

Prvog dana Salona biće organizovan obilazak Carskih vinograda,  degustacija, workshop i vinogradarski ručak, obilazak Podruma Vukoje 1982, poseta Salonu, te svečana večera.

Drugog dana organizovana je poseta podrumima Manastira Tvrdoš i obilazak grada Trebinja.

Pročitajte više o žilavci u tekstu 
Žilavka: Slast iz kamena

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama