Pijete li kolfondo?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Pijete li kolfondo?

Znate li šta je to kolfondo? Oni koji ga vole tvrde da je to pravi proseko, a mi bi rekli da je – prosekov stariji brat. Stariji možda i od daleko poznatijeg francuskog rođaka šampanjca!

Ljubitelji proseka znaju da je čuveni penušavi italijanski aperitiv nastao krajem XIX veka, kada je proces sekundarne fermentacije u čeličnim sudovima osmislio profesor Federiko Martinoti 1895. godine, a prve prave tankove dizajnirao, patentirao i sačinio Francuz Šarmat, petnaest godina docnije.

No, penušava su se vina pila i pre toga u Italiji i to daleko ranije. Ali, kako su se proizvodila?

Pa, biće da su rađena baš kao i tradicionalni šampanjac, tako što se sekundarna fermentacija, kad se razvijaju mehurići, odigravala u boci. A zabeleške o tom sistemu rada vode nas u daleku prošlost, čak i pre IX veka. Ovaj način poizvodnje penušavog vina nosi naziv Col fondo, što u bukvalnom prevodu znači „sa dna“, čime asocira da je u boci bio prisutan „fondo“, odnosno određeni talog i da je vino rađeno sur lie tehnologijom. Uz to je važno napomenuti i da su ova vina većinom organska, bez dodatog sumpora.

veneto brentino rose cuvee
Za razliku od prozirnog proseka, kolfondo je zamućeno vino

Rezultat ovakve proizvodnje je kolfondo, zamućeno i neobično vino sa dosta kiselina na mirisu i ukusu. Za razliku od klasičnog proseka, ono je drastično suvlje, sa primetnim talogom, dok pojedini nose prijatnu gorčinu uz izrazito dugotrajnu završnicu. Ukus je ponekad umereno slan s aromom hrskavog tosta, dok je po pitanju mehurića kolfondo više frizante nego sfumante, što bi rekli – nije preterano „gaziran“.

Prosecco:
Dolce vita u čaši!
 

Iako se u svetu ubrzano razvija potražnja za ovom vrstom penušavaca, nisu svi proizvođači kolfonda radi da to naznače na etiketi, već koriste decenijama ustaljeni termin „refermentacija u boci“. Prema nekim podacima proizvodnja kolfonda skočila je prošle godine za četvrtinu, na 316 hiljada boca, što je zanemarljivo u odnosu na proizvodnju proseka koja je odavno prevazišla 350 miliona boca. Ali, rast je evidentan, a američko tržište se, kažu, sve šire otvara za ovaj vinski stil mehurića.

I za kraj, kako kolfondo ide uz hranu?

„Savršeno“, ushićeno uzvikuju vrhunski šefovi kuhinje koji ga uparuju sa svojim specijalitetima. Ovo vino je prema njima bukvalno food friendly, sa jakim teksturama ali i bogatije, a za razliku od voćnosti proseka donosi sjajne jabučne kiseline koje se uz mehuriće bez problema nose sa bilo kakvim masnoćama ili jakom slanoćom hrane.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama