Trijumf Rose najbolji roze Starog sveta

  • Objavljeno u Vesti
Trijumf Rose najbolji roze Starog sveta

Trijumf Rose 2016, vinarije Aleksandrović, obojio je Japan u ružičasto i trijumfovao u više kategorija na dvadesetom „Japan Wine Challenge“, najprestižnijem i najstarijem vinskom ocenjivanju u „zemlji izlazećeg sunca".

Pored zlatne medalje, osvojio je Internacionalni trofej za najbolje roze vino Starog sveta, Trofej u kategoriji najboljeg odnosa cene i kvaliteta u rasponu cene od 3.000 do 4.999 jena, kao i Regionalni trofej Srbije za roze etikete.

Roze vina nisu previše omiljena kod vinskih sudija, naime najčešće ostaju nekako u zapećku iza belih, a pogotovo crvenih konkurenata. I baš zato, vest da je u Japanu, na veoma cenjenom međunarodnom ocenjivanju sa tradicijom dugom tačno dve decenije, upravo roze vino iz Srbije bukvalno pokupilo „kajmak“ kad su priznanja u pitanju, dodatno potvrđuje najviši kvalitet šumadijskog i oplenačkog vinogorja kao vrhunski zalog vinske budućnosti Srbije.

trijumf tirjjmfa

Trijumf Rose, kupaža sedamdeset procenata kaberne frana i ostatka kaberne sovinjona je nakon srebrnih odličja prethodnih godina na nadmetanjima Mundus Vini u Nemačkoj, IWSC u Londonu i AWC u Beču, konačno u berbi 2016 zablistala zlatnim sjajem na Dalekom istoku. U konkurenciji više od 1.700 etiketa iz najznačajnijih svetskih vinogorja, Trijuf Rose 2016 je ušao u sam vrh pažnje velikog sudijskog žirija u kome je bilo i nosilaca titule Master of Wine. Ovo vino nežne roze boje svrstalo se među jedanest ukupno dodeljenih Internacionalnih i 39 Regionalnih trofeja, među samo pet osvajača titule u raznim kategorijama Best buy, dok je dodeljena svega 121 zlatna medalja što predstavlja jedva 7% od ukupnog broja prijavljenih etiketa što dodatno govori o strogosti ocenjivanja. A u konkurenciji su iza srpskog rozea ostali brojni predstavnici Francuske, Španije, Australije, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Portugala, Italije i naravno Japana...

- Ovo jeste veliki uspeh - potvrđuje Božidar Aleksandrović vlasnik vinarije po povratku iz Japana - samim tim što je u konkurenciji bio ceo svet inače prisutan na japanskom tržištu, i pogotovo što su tu poznate svetske regije u proizvodnji rozea poput Provanse, pa moramo biti prezadovoljni.

Ipak, ono što nosi posebnu čar za svaku vinarsku kuću je trijumf u kategoriji best buy i to u cenovnom segmentu između 25 - 30 evra što je za roze, i ne samo roze vino, veoma ozbiljna kategorija u kojoj su najjača svetska vina i brendovi koji su već uveliko osvojili svet. A hoće li ta nagrada imati uticaj na prodaju Aleksandrović vina na Dalekom istoku, pitamo Aleksandrovića?

- Kako da ne, to je velika odskočna daska za sve nas i lansiranje u vinsku orbitu zvanu Japan u kojoj mi jesmo već prisutni i gde se cela priča polako razvija. Ali ovakve nagrade koje dolaze sa najprestižnijih takmičenja prava su odskočna daska i za vinariju Aleksandrović, i za sve naše proizvode na čelu sa rozeom. Naš uvoznik koji veruje u ovu priču i koji je i poslao vina na ocenjivanje je zbilja prezadovoljan a ja sam siguran da posle ovog takmičenja ništa neće biti isto što se tiče vina Aleksandrović i Japana.

Trijumf Aleksandrovića u Japanu

Trijumf Rose 2016: International Trophy for Best Old World Rose Wine, Trophy for Best Value Wine for Wines from 3,000 yen to 4,999 yen, Gold medal, Regional Trophy for Rose Wine for Serbia;
Srebro: Vizija Selection 2015, Tema Blend 2015;
Bronza: Oplen Riesling 2016, Trijumf Selection 2016

 

nazad na vrh