Maratonci vole vino

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Maratonci vole vino

Prvi Vinski maraton u Srbiji, zakazan za subotu 23. septembra na Paliću i najavljen kao najveća nova manifestacija ove godine u državi, postao je i pravi mali regionalni hit. Naime, na startu ove manifestacije napravljene po uzoru na čuveni Marathon du Medoc u Bordou, među više od 1.000 učesnika biće i oko 200 njih iz država regiona! Tako će vesela karnevalska atmosfera Vinskog maratona na originalan način spojiti sve one iz regiona koji vole trčanje ili barem šetnju u prirodi, vina, dobru hranu i još bolju zabavu.

Vinski maraton 74

- Ovo je prevazišlo sva očekivanja, ne samo što se tiče odziva iz regiona, već smo dobili i prijave iz Turske, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Rumunije, Italije… Kako sada stvari stoje, s onima koji će doći i zbog svih ostalih sadržaja, prvi Vinski maraton okupiće verovatno više od 5.000 ljudi – kaže Jelena Inđić Kulašević iz organizacije Vinskog maratona.

Del Arno BandMeđu muzičkim zvezdama Vinskog maratona biće i Del Arno Band

Pored dve oficijelne trke, polumaratonske čija će staza voditi kroz vinograde i vinarije i duž koje će biti postavljene okrepne stanice s vinima i ukusnim zalogajima, te Trke uživanja od šest kilometara na kojoj će učesnici takođe imati prilike da u vinogradima probaju vina, sireve i lokalne specijalitete, biće tu i sijaset drugih dešavanja, od plovidbe brodićem na kojem će se točiti vina vinarije Tonković, vinskih tura po okolnim vinarijama, promocija i degustacija najboljih vina u okviru Degustacione zone, gde će takođe biti održano više vinskih radionica, tu su i zabavne trke u kotrljanju buradi, trke s vinom u čašama, takmičenje za najbolji kostim manifestacije, ručkovi na salašima uz probrana vina i večere u ribljim čardama uz zvuke tamburaša, pa sve do serije besplatnih koncerata na velikoj sceni ispred jezera gde će nastupiti Del Arno Band, Fish in Oil, The Bestbeat, Iz principa kvintet, džez sastav Muzičke škole Subotica…

maurer maratonPoznati vinar Oskar Maurer održaće radionicvu na temu organskih i prirodnih vina

Recimo i to da je prvi Vinski maraton Srbije podržan od strane Ministarstva za turizam i telekomunikacije Srbije i Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore Srbije, te da je zvanično uvrštena u kalendar Turističke organizacije Srbije kao najveća nova manifestacija u državi.

Vinski maraton 64

Vinske radionice

U okviru Degustacione zone na prvom Vinskom maratonu Srbije 23. septembra na Paliću održaće se i sedam ekskluzivnih Vinskih radionica.

Somelijer Marko Marjanović, WSET Level 3 i član Srpske vinske akademije održaće dve radionice namenjene onima koji žele da naprave prve ozbiljnije korake u razumevanju vina – Šta treba znati o vinu i Kako izabrati i poslužiti vino.

antrfile Vinske radionice

Nekada izuzetno cenjeno vino od sorte kadarka decenijama je bilo zanemarivano. Međutim, zahvaljujući pre svega Vinariji Tonković, koja je u svojim vinogradima sačuvala ovu autohtonu sortu, kadarka doživljava pravi preporod, pa se našla i u najvećem Muzeju vina u Bordou. Na temu Putevima kadarke: od Bačkih vinograda do Bordoa, uz prezentaciju čak  pet različitih kadarki Vinarije Tonković, govoriće somelijer Marija Vukelić, WSET Level 2.

Najpriznatiji svetski proizvođač vinskih čaša, austrijska firma Riedel održače specijalnu radionicu na temu značaja vinske čaše u konzumiranju vina.

Oskar Maurer, proizvođač prirodnih i organskih vina u Srbiji, predstaviće kroz vina iz svoje Vinarije Maurer prednosti ovih vina koja su danas pravi hit u svetu.

Konačno, Vinarija Zvonko Bogdan, najveća i najpoznatija u čitavom regionu, predstaviće ekskluzivnu liniju vina ICON kroz etikete Icon Campana Rubimus 2013 i Icon Campana Albus 2014, a o vinima će govoriti enolog vinarije Srđan Lukajić.

RASPORED

13:00-13:45 – ŠTA TREBA ZNATI O VINU (sommelier Marko Marjanović)
14:00-14:45 – PUTEVIMA KADARKE: OD BAČKIH VINOGRADA DO BORDOA (sommelier Marija Vukelić)
15:00-15:45 – KAKO IZABRATI I POSLUŽITI VINO (sommelier Marko Marjanović)
16:00-16:45 – ZNAČAJ VINSKE ČAŠE (Riedel radionica)
17:00-17:45 – KAKO DEGUSTIRATI I PROCENITI KVALITET VINA (sommelier Marko Marjanović)
18:00-18:45 – ORGANSKA PROIZVODNJA I PRIRODNA VINA (vinar Oskar Maurer)
19:00-19:45 – ICON: PREZENTACIJA NAJBOLJIH VINA VINARIJE ZVONKO BOGDAN (enolog Srđan Lukajić)

Piknik na salašu

salas zvonko bogdanSalaš Zvonko Bogdan

Svi koji ostanu na Paliću dan posle trke mogu u nedelju 24. septembra u podne da krenu na jedan od tri Vinska piknika: Autentični bački fruštuk na Salašu Đorđević uz degustaciju tri vrste vina Vinarije Petra, zatim obilazak Vinarije Zvonko Bogdan i ručak na salašu Zvonko Bogdan uz degustaciju tri vrste vina i poklon flašu vina za svakog gosta, te poseta Vinariji Tonković uz ručak na čuvenom Majkinom salašu i degustaciju tri vrste vina Vinarije Tonković.

Specijalni gost

Makedonska vinarija Stobi predstaviće specijalno za ovu priliku gostima u Degustacionoj zoni vina iz ekskluzivne linije Private Reserve, koja se odnedavno nalaze i na srpskom tržištu.

Riedel

Među učesnicima Vinskog maratona posebnu pažnju privlači prezentacija i radionice najpoznatijeg svetskog proizvođača vinskih čaša Riedel. Inače, ova austrijska kompanija specijalno za ovu priliku dopremiće na Palić 4.000 svojih čaša koje će moći da koriste svi posetioci!

Palić, 23. septembar 2017:
Prvi Vinski maraton Srbije!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama