Probali smo vina iz Hilandara

 • Tekst  Marina Lazić
 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Probali smo vina iz Hilandara

Na nedavno održanoj promociji vina sa Hilandara, u saradnji sa Zadužbinom Svetog manastira Hilandar, mala ali odabrana grupa vinskih profesionalaca i HORECA menadžera degustirala je tri premium etikete u ambijentu Podrum Wine Art vinoteke na Novom Beogradu.

7Vinarija u kojoj nastaju vina nalazi se na samoj obali mora

Hilandarska vina potiču isključivo sa Svete Gore, iz vinograda Savino polje koje se nalazi na dva kilometra od manastirskog kompleksa, na obali Egejskog mora. Vinogradi se prostiru na površini od 15 hektara, sa zasadima kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana. Nedaleko odatle, u zgradama starog lučkog objekta se nalazi savremena vinarija.

2 foto Mitar MitrovicMilivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar (foto: M. Mitrović)

Vino se u manastiru proizvodi od 1198. godine kada je manastir osnovan. Šezdesetih godina prošlog veka stari vinograd je u potpunosti iskrčen i obnovljen, da bi u današnjem obliku i po najvišim standardima bio uspostavljen krajem prve decenije novog milenijuma. Trenutna godišnja proizvodnja je oko 90.000 litara, a u bogatom arhivu manastira koji nije kompletno pregledan do danas nalaze se fotografije berbi iz 20. veka kao i zapisi o sorti prokupac. U Hilandaru se takođe nalazi najstarija loza Sv. Simeona koja datira iz prvih godina 13. veka i koja prema navodima ima lekovita svojstva, a poznata je u svetu za lečenje neplodosti kod parova. Ova loza se ne koristi za proizvodnju vina.

6 Iguman je lično blagosiljao vinograd, vinariju, podrum

Vina koja se proizvode iz vinograda Savino polje su premium etikete, dok se u manastirskom vinogradu proizvodi vino koje ima slabiji postotak alkohola, manje tanina i služi se na monaškoj trpezi. U planu je proširivanje vinograda Savino polje zasadima prokupca i grčkih autohtonih sorti.

3 foto Mitar Mitrovic (7) preview
(foto: M. Mitrović)

Može se reći da su vina sa Hilandara veoma specifična, od jedinstvenog teroara sa kog potiču, preko duge istorije, tradicije i drugačijeg pristupa gajenju, održavanju i proizvodnji, a sve pod budnim okom monaha.

Hilandar Ružica 2016

Vino od merloa, pitko, sveže i lepršavo, sa malo jačim alkoholom (14,20%) na kraju i sa aromama šumskog voća, i ribizlom i višnjom koje dominiraju.

Hilandar 2012 

1 Hilandarska vina foto Mitar Mitrovic (3) preview(foto: M. Mitrović)

Dobro izbalansirana bordoška kupaža od sorti merlo 40%, kaberne sovinjon 35% i kaberne fran. Izuzetno snažno i moćno vino sa finim taninima i 14,55% alkohola. Začinske note na nosu uz arome vanile i karamele koje su se razvile u hrastovim buradima.

Savino polje 2010

Bordoška kupaža, merlo 50%, sa podjednakim delovima  sorti kaberne fran i kaberne sovinjon. Intenzivnih aroma začina i šumskog voća, punog ukusa i mekih tanina, sa 13,5% alkohola ovo je vino sa izuzetnim potencijalom za odležavanje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama