Plamen guta dolinu Napa

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Plamen guta dolinu Napa

Dramatične vesti iz jednog od najcenjenijih vinskih regiona u svetu, doline Napa, gde su smeštene neke od najpoznatijih vinarija. Tokom poslednja 24 časa čak 15 vatrenih stihija krenulo je nošeno vetrom da razara poznatu kalifornijsku vinorodnu dolinu sa svih strana.

GettyImages 859408624

Kako je većina veza i internet konekcija u prekidu, ne zna se tačna razmera katastrofe, ali je već preko 1.500 kuća i komercijalnih zgrada spaljeno, a mnoge su vinarije u oblastima Sonoma i Napa, poput Signorello Estate u plamenu. Za sad, vlasnici vinarija sa kojima su vlasti stupile u kontakt usmereni su na zaštitu ljudi. Velika je sreća da je berba uglavnom već obavljena i da radnici nisu u poljima jer džinovski plamenovi i gust dim gutaju sve pred sobom. U trenutku izbijanja požara, crvena vina su već uglavnom u preradi, a nestanak struje, kakav je već u prvim časovima zadesio čuvenu vinariju Majka Grgiča, Grgich Hill Estate, takođe može imati negativne posledice po proizvodnju, dok stručnjaci napominju da čak i gotova vina mogu povući aromu dima.

sjm santarosa 1010 59

Kolika je šteta u Napa dolini za sad je nemoguće proceniti, ali se zna da godišnji prihod ovog vinogorja u kome privređuje 700 uzgajivača grožđa i čak 475 vinarija iznosi i preko 60 milijardi dolara.

Za uzroke ovih požara zasad nema objašnjenja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi