Penušava prinova vinarije Aleksić

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Penušava prinova vinarije Aleksić

Popularna „ženska“ vinarija iz Vranja Aleksić promovisala je u beogradskom restoranu „Savanova“ svoju trinaestu etiketu ali i prvo penušavo vino Biser od sorte smederevka iz berbe 2014.

U ambijentu Beograda na vodi okupilo se mnogo sveta da proba ovo vino koje asocira na slavlja i proslave, pogotovo stariju generaciju koja se seća Fruškogorskog bisera. Oko 2.500 boca urađeno je tradicionalnom metodom, vino je odležavalo dve godine na talogu, sadrži deset grama šećera i svega 11,5 procenata alkohola.

Otvarajući svečanost, sestre Aleksić su napomenule da je „svaka čaša ovog vina koje stvara i čuva uspomene ujedno oda životu, ljubavi i sreći, a svaki mehurić jedna ispunjena želja“.

vinarija aleksic 1 1

- Zamisao da napravimo penušavac je zajednička, ali moja je ideja bila da bude od smederevke – kaže Dragana Janjić. – Potom smo ideju razradili uz konsultanta iz Francuske koji na prvu loptu nije bio zainteresovan da radi sa ovom domaćom sortom, ali je kasnije i sam bio iznenađen krajnjim rezultatom.

Vinarija Aleksić do nedavno nije imala svoje vinograde, ali je nedavno uzela pod zakup više desetina hektara i na proleće počinje sadnja.

- Upravo se vrše ispitivanja zemljišta kako bi odabrali sorte za sadnju, ali ono što znam zasigurno jeste da ćemo posaditi prokupac i rizling, koje nemamo u standardnoj ponudi. A što se penušavaca tiče, spremamo i jedan od tamjanike.

nazad na vrh

Srodni tekstovi