Dva potpuno nova vina Srbije!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dva potpuno nova vina Srbije!

Ono što je Nikola Mladenović Matalj, višestruki šampion Srbije i šampion Balkana sa svojim kaberne sovinjon vinima Kremen i Kremen Kamen iz Negotinske krajine najavljivao nekoliko godina unazad konačno je ostvareno – iz njegovog vinograda dobijene su prve količine sortnih vina od autohtonih sorti bagrina i začinak!

Dve zahtevne ali izuzetno vredne sorte dale su prvi plod. Boce su spremne, od svake sorte dobijeno je oko 500 boca koje će se na tržištu naći sredinom naredne godine.

- Prezadovoljan sam što se konačno ostvario san da mogu ljubiteljima vina da ponudim dve sorte koje su gotovo nestale iz srpskog sortimenta. Sada imam praktičan dokaz njihovog visokog potencijala i to iz mog vinograda – kaže ponosno Matalj.

DSC 1021

Inače, ovaj poznati vinar iz Negotinske krajine posadio je ukupno na jednom hektaru 70 ari bagrine i na ostaku začinak, koji ga je izgleda posebno iznenadio rezultatom.

- Začink je dao potpuno jedinstveno vino. To je bukvalno priča za sebe koju je teško porediti sa bilo čime. Mogu reći da je vino bliže varijanti merloa ili kabernea nego pino noara, ima neviđen ekstrakt, jači i od kabernea, dok su mu kiseline nešto niže. Alkohol je dohvatio 13,5 procenata, ali to je u ovoj godini koja je kod nas bila baš dobra za crvena vina, možda i najbolja od kako se ja bavim vinima.

Kako nam objašnjava, nijedno od ovih novih vina neće ići u drvo, jer „ne može se eksperimentisati na nekoliko strana odjednom“.

- Ali svakako moramo stalno da nadgrađujemo srpsku vinsku priču. Jer, ako Slovenci mogu da razvijaju neku sortu i brend kao što je zelen, možemo valjda i mi u Srbiji da pokušamo sa nečim autentičnim, da domaće autohtone sorte podignemo na viši nivo.

Nikola Mladenović Matalj:
Otkrivanje tajne Kremena

Pitamo ga, naravno, zašto je proteklo toliko vremena od kako je zasadio bagrinu i ovih prvih vina iz njegovih vinograda?

- Posle nekoliko baš mučnih godina gde smo bezuspešno pokušavali da proizvedemo kalemove bagrine, konačno smo uspeli da oberemo prvu tonu grožđa. Pa i sada su biljke bile mnogo neujednačene, ima malih, ima velikih, tako da je generalni zaključak o rodnosti teško dati. Definitivno je sorta koja ne obezbeđuje standardnost roda, jer ako je loša oplodnja ili ima puno padavina, sorta će da omane, što se ove godine nije dogodilo. Rodila je dobro, pa smo je odradili malo sa pokožicom, macerirala je neko vreme i dobili smo vino sa blagom rozikastom nijansom i 13 procenata alkohola.
To sa maceracijom bila je zajendička ideja tehnologa Mladena Dragojlovića i mene i pokazalo se odlično jer je bagrina dobila dodatnu strukturu, a i čini mi se da vino ima dobar potencijal za odležavanje. Iz pokožice je povuklo neke očigledno zanimljive stvari i baš smo zadovoljni. Mnogo zanimljiva priča.

U svakom slučaju, dve nove/stare sorte, bagrina i začinak sada imaju priliku da otvore još jednu stranicu aktuelnog srpskog vinskog preporoda.

Miročki sir i vino

 DSC0105

Pored vrhunskih vina, Matalj od nedavno proizvodi i specijalni miročki sir, idealan za grilovanje, ali i uparivanje s vinima. Interesovalo nas je koje bi to vino preporučio uz taj jedinstveni sir?

- Možda je odgovor Sauvignon Blanc, jer se u nekoj kontri njegove kiseline izvrsno slažu sa slanoćom sira. Chardonnay opet zna da bude previše strukturalan sa drvetom koje sadrži i postoji mogućnost da se ne uklopi pošto je sir, iako punomasan ipak lagane teksture. Ali sve to važi samo kad govorimo o siru u svežem stanju. Kada ga baciš na žar i provučeš kroz dim onda zbilja može lepo da ide i sa šardoneom, dok opet mislim da mu je crveno vino prejako. Postoji tu neka fora oko tog gumiranog ukusa zbog čega se „žvakanac“ jednostavno ne uklapa najbolje sa crvenim vinima.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi