Izabran najbolji somelijer Srbije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Prvi somelijer Srbije, Vuk Vuletić Prvi somelijer Srbije, Vuk Vuletić

Pobednik sedmog nadmetanja najboljih somelijera Srbije je Vuk Vuletić, inače aktuelni nosilac šampionske titule u kategoriji poznavanja penušavih vina. Da sve bude još zanimljivije, vicešampion je Ivan Nikolić, Vukov kolega iz restorana Square Nine pa je to na neki način i trijumf ovog eminetnog ugostiteljskog objekta. A posebnu čar čitavoj priči daje činjenica da je sudijski žiri bio jači nego što se gotovo i da zamisliti.

finalisti Ljuba Vuk Ivan 2Finalisti: Ljubomir Bošković, Vuk Vuletić, Ivan Nikolić

Beogradski hotel Hyatt Regency bio je poprište izuzetno zanimljivog nadmetanja za zvanje najboljeg somelijera Srbije u organizaciji nacionalnog udruženja SERSA koje se ovog puta potrudilo da u prestonicu dovede najveća imena sveta somelijera. Žiri su činili aktuelni šampion Evrope Raimond Tomsons, bivši šampion ali i prava legenda ove struke Isa Bal, te predsednik finske asocijacije somelijera Samuil Angelov, koji su održali izvanredan panel i približili nam veliki svet poznavanja vina i vinske kulture.

Inostrani ziri Insotrani žiri: Isa Bal, Raimond Tomsons, Samuil Angelov

U finale takmičenja plasirala su se inače tri takmičara od kojih se Ljubomir Bošković naslabije snašao, pa se prava borba odvijala između kolega iz restorana Square Nine. Nakon osam veoma zahtevnih disciplina Vuletić je odneo pobedu, a već narednog dana zatekli smo ga na redovnom poslu u punom pogonu i pitali koliko mu ova pobeda može doneti beneficija u godinama koje slede?

- Najveći značaj se ogleda u tome što mi omogućava da naredne godine predstavljam našu zemlju na prvom Balkanskom prvenstvu, a 2019. na svetskom šampionatu somelijera u Belgiji. Održano takmičenje imalo je veliku težinu upravo iz tih razloga, a svakako će mi korisiti u smislu prepoznatljivosti na domaćoj sceni.

 Ucesnici 2

Da li je ovogodišnje nadmetanje bilo specijalno i dodatno značajno zbog sastava žirija?
- Znam da nikada nismo imali bolji žiri i iskreno smatram da ćemo veoma teško uspeti da ponovo za nacionalno takmičenje dovedemo dva evropska šampiona i predsednika jedne ozbiljne evropske somelijerske zemlje. Isa Bal je Master Sommelier, bivši šampion Evrope, head sommelier u čuvenom restoranu Fat Duck od 2005. godine, sigurno jedan od pet najznačajnijih svetskih somelijera. A tu je i aktuelni evropski prvak koji je recimo radio u Nomi... Po pitanju sudija zbilja smo „uboli trojku“, pa iako mi kao takmičari nismo imali prevelik benefit od njih u tom smislu da smo uspeli samo ukratko da popričamo, razmenimo iskustva, s druge strane verujem da su Đurđa Katić, Mina, ljudi iz SERSA od njih dobili zbilja dragocene savete i informacije koje će moći da primene u budućnosti kad je organizacija u pitanju. Ukratko, dolazak ovog žirija će svakako uticati da ubuduće naša takmičenja budu daleko bolja, kvalitetnija i da idu u korak sa vremenom.

Vuk Vuletic PRVO MESTO

Da li ste u tim kratkim kontaktima ipak uspeli da izvučete neki konkretan, koristan savet?
- Da, nakon takmičenja smo ih Ivan i ja ozbiljno „davili“ sve dok nisu „pobegli“ u hotel. Bukvalno smo se osećali kao fanovi kad spopadnu Britni Spirs što sam im i rekao i dodao: Ja ne mogu da dozvolim da vi budete ovde nekoliko dana u Beogradu a da ne saznam mnoge stvari koje me zanimaju. Naravno, oni su odgovorili na sva naša pitanja, čak nas je Isa Bal pozvao da dođemo u London, u Fat Duck, da nam napravi degustacije...

Sledeća prilika da nas Vuk obraduje novom titulom biće na prvom Balkanskom prvenstvu za somelijere koje naredne godine prema najavama organizuje SERSA sa udruženjima somelijera Šumadije i Vojvodine.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi