Internacionalna konferencija o vrancu

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Internacionalna konferencija o vrancu

U podrumu Šipčanik, jednom od tri takva kapitalna objekta u preduzeću 13 Jul Plantaže, započela je dvodnevna Prva internacionalna konferencija o vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze.

U prisustvu velikog broja predavača, inostranih i domaćih stručnjaka, naučnih eksperata sa polja genetike, ljudi iz crnogorske privrede, ovaj naučni skup koji ima epohalan značaj, ne samo za Plantaže već i dalji razvoj naučne i ekonomske misli u sferi vinarstva i vinskog turizma Crne Gore, otvorili su izvršna direktorka Plantaža Verica Maraš, Potpredsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti, akademik Đorđije Borozan, te generalna direktorka Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica i generalni direktor Ministarstva nauke Darko Petrušić.

Verica i Vesna MarasKonferencija na najvišem nivou, izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš i direktorica razvoja Vesna Maraš

Na velikom broju panela biće reči o važnosti autohtonih sorti i njihovom značaju, kako za pojam vina uopšte, tako i u daljem razvoju vinske kulture ali i ekonomije i turizma, ne samo Crne Gore već i globalno. Mnoštvo ineresantnih informacija, gotovo zapanjujućih naučnih otkrića, ali i izvrsnih vina kompanije Plantaže, teći će neprekidno tokom dva dana, a zaključci do kojih dovode višegodišnja istraživanja koja su zajedničkim snagama radili stručnjaci iz Španije i Crne Gore, ispitujući loze na ovom delu Mediterana starije i više od od tri veka, uz otkriće brojnih nepoznatih genotipa, izmeniće podosta dosadašnja shvatanja o poreklu nekih od najpoznatijih i najcenjenijih vinskih sorti. Vranac i kratošija su svakako u fokusu pažnje, ali ništa manje priča o divljim kvascima, klonskoj selekciji autohtonih loza i naravno istorijskom razvoju vinarstva zapisanom u genomu, jedan bitan naučni pogled u prošlost zarad prosperitetnije budućnosti. Posebna poslastica biće šetnja kroz autohtone sorte Italije, Španije, Albanije, Francuske, Centralne Evrope, Makedonije, drevnih oblasti gde je vinarstvo i nastalo, Srbije, pa i priča o najistočnijem staništu vranca u rejonu Knjaževca.

Konačno, od prisutnih stručnjaka se očekuje i onaj posebno značajan odgovor, koji su krajnji dometi vranca na svetskom tržištu i je li kratošija ipak ta sorta koju danas svet prepoznaje kao - zinfandel.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama