Vinodonija 2017 Salon vina u Skoplju

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vinodonija 2017 Salon vina u Skoplju

Drugi put po redu se u Skoplju, u hotelu Marriot, 1. i 2. decembra održava Vinodonia 2017- Skopski vinski salon. Preko 30 vinarija iz Makedonije izložiće svoja vina, kako one već velike, tako i male, familijarne. Iz Srbije će se prvi put predstaviti vinarije Temet i Aleksić dok je lane učestvovala vinarija Zvonko Bogdan. 

Veliki uspeh postigla je Vinodonija prošle godine jer je na jednom mestu uspela da okupi makedonske vinarije kao i one sa Balkana, pa i iz drugih evropskih zemalja poput Francuske i Italije. To će se ponoviti i ovog decembra, a u Skoplju će se naći vinski autoriteti, entuzijaste, kritičari i novinari, baš kao i predstavnici HoReCa sektora, biznis zajednice i ambasada iz zemlje i regiona.

Bogat program Salona uključuje radionice, degustacije i master classove: Vertikale vinarije Chateau Kamnik (Vertikala Merlot & Signature Merlot), Tikveš ( Know-How o belim Vinima) i Stobi (Vertikala Vranec Veritas), profesionalnu degustaciju sa Riedel čašama i edukativnu radionicu koju vodi Stefan Kanel (Canell), predsednik ove svetske poznate kompanije staklene galanterije za Jugoistočnu Europu. Uparivanje specijaliteta iz Dubrovnika sa makedonskim vinima vodi jedan od najboljih chefova u svetu, Gino Premzič, vlasnik restorana Konoba kod Marka i Sloboden Čokrevski, predsednik Slow Food Macedonia. Makedonski i crnogorski „vranci” će se upoređivati na master classu pod vođstvom Danijele Radeč, predsednice Udruženja somelijera Crne Gore i Zvonka Hercega, vinskog eksperta iz Makedonije sa zvanjem WSET. Master class Bugarska na vinskoj karti. Hajde da je istražimo! održaće Galina Todorova Niforou, direktorka balkanskog vinskog nadmetanja BIWC u Sofiji, dok će Hrvatska penušava vina i vina iz amfore održati Ivo Kozarčanin, vinski novinar. Za kraj će, master class Tajne stanušine - makedonskog Pinot Noira biti održan pod vođstvom profesora doktora Klime Beleskog i Zvonka Hercega.

Ovu najznačajniju vinsku manifestaciju i ujedno prvi takav vinski salon u Makedoniji, organizuje Ivana Simjanovska, publicistkinja i internacionalni vinski sudija, Zvonko Herceg, vinski ekspert (WSET), Aleksandar Vučkovski, predsednik Asocijacije somelijera Makedonije pod čijim se okriljem Vinodonija i održava, te Dejan Donev, vinski konsultant.  

Jednodnevna ulaznica staje 490 denara (8 eura) i može se kupiti na dan održavanja Salona ili online

nazad na vrh

Srodni tekstovi