Budućnost stiže u vinarije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Budućnost stiže u vinarije

Globalno zagrevanje, vreli talasi, sve češći požari. Veliki broj vinograda i vinarija izgoreo je početkom ove jeseni u Americi, ali i drugi delovi sveta suočeni su sa realnim opasnostima od pregrevanja, pogotovo kad je nešto osetljivo, poput vina u pitanju.

Spoj nauke i tehnologije već sad na terenu nudi alternative brojnim nedaćama koje tek očekuju vinare, a konkretan odgovor je možda sistem Filcs (Fermentation Intelligence Logic Control System) koji je razvijen u vinarij Palmaz Vineyards u čuvenoj kalifornijskoj dolini Napa.

Palmaz 3

Podzemna butik vinarija porodice Palmaz smeštena duboko u pećinskim tunelima planine Džordž naizgled je bezbedna od vatre dok napolju stihija uništava još neobrane vinograde, ali bi vlasnik Kristijan Palmaz svejedno bio u velikoj neprilici sa punim tankovima i vinom u procesu fermentacije ukoliko se tehnolog uskoro ne pojavi u vinariji. Nažalost, puteve je vatra presekla i taj susret je nemoguć. Srećom, zahvaljujući sistemu Filcs ili Felix kako mu Kristijan koji ga je inače izumeo tepa, vino  vredno deset miliona dolara nastaviće da sazreva na miru.

Palmaz 1

Priča nije revolucionarno nova, tehnologiju i softver korišćene u Felixu bazično je razvila naftna industrija za svoje tankove, a Kristijan koji dolazi iz porodice naučnika i izumitelja spojio je svoja interesovanja u sferama koje se tiču kompjutera, biznisa i održivog razvoja i primenio ih tamo gde mu se učinilo da mogu doneti najviše koristi. Zapravo, primetio je koliko vremena troši osoblje u vinarijama tokom procesa fermentacije vina, pa i kasnije u kombinovanju aroma, izgradnji tekstura. Pune dve godine udešavao je parametre i algoritme prema podacima koje je dobijao od tehnologa ali i na uzorcima u sopstvenoj garaži kako bi razvio potreban softver. Pritom, dodatno „frizirajući“ hardverske procese koji nisu bili u opisu posla kad je nafta u pitanju. Potom je usledila ugradnja brojnih, nimalo jeftinih senzora i prateće opreme u tankove vinarije Palmaz Vineyards.

Palmaz 4

Mnogi su upozoravali porodicu Palmaz da se ulaganje od nekoliko miliona dolara u relativno malu vinariju neće isplatiti, ali već ove godine Felix je besprekorno odradio posao kontrolišući temperaturu i druge procese tokom fermentacije dok je okolo besnela vatrena stihija koja im je spalila vinsku kuću, ali je istovremeno ovaj sistem u vinariji spasao vino vredno deset miliona u svih 36 tankova.

U ovom tenutku čak i gigantske vinarije poput E & J Gallo uveliko proučavaju ovaj sistem i razmišljaju da ga ugrade u hiljade svojih tankova, pa nek košta šta košta. A Kristijan je istinski oduševljen i tvrdi da je Felix prevazišao očekivanja pošto nije ni bio predviđen da potpuno sam, bez prisustva tehnologa izgura proces vinifikacije do kraja. A sad će on postati osnovno oruđe od koga će drugi učiti u daljem razvoju vinarija budućnosti.

nazad na vrh

Srodni tekstovi