Deurićeva pino dijagonala

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Krupnim koracima ka srpskom vinskom vrhu, Mitar Deurić Krupnim koracima ka srpskom vinskom vrhu, Mitar Deurić

Fruškogorska vinarija Deurić čija je kupaža Talas crveni ponela titulu Best Buy u izboru Vino.rs za 2018. godinu predstavila je nedavno u Beogradu zanimljiv pogled na četiri svoja vina od pino noara, a među njima i svoj prvi penušavac.

Probali smo pino noar kao potpuno novi penušavac, potom sad već urbanu roze legendu Urban iz poslednje berbe 2016, koja je osvojila bronzu na Decanteru, dok je isti uspeh uz srebro na ocenjivanju AWC u Beču osvojilo sortno crveno vino Pinot Noir 2015. Da sve bude još zanimljivije, degustirali smo i anprimer iz naredne godine.

Penušavac je proizveden bez dodatog likera (zero dosage), takozvani „goli šampanjac“ koji iako bez šećera uopšte ne tera „suze na oči“ kiselinama, kako to vole pojedini stručnjaci da kažu za ovaj stil penušavca. Vino pokazuje znake brzog sazrevanja, voćne note se pretvaraju u tercijarne, sve je više aromatske slasti i punoće.

deuric vinarija 01Deurićeva vina od pino noara predstavljena su na Salonu vina 2017 u Beogradu

Urban Rose 2016 je hrskav, zapanjuje koliko zapravo podseća na vrhunski sovinjon blan jer ima manje slasti i više svežine od prethodne verzije ovog vina, dok mu je boja – lososa.

- Na Fruškoj gori nema lososa, ali ima mladih kajsija. A ovaj roze je upravo boje mlade kajsije – pobunio se vlasnik vinarije Mitar Deurić.

Saznajemo i da je čuveni enolog Dominik Delteli, inače konsultant u vinariji Deurić, insistirao da se roze pravi od najboljeg grožđa u vinogradima.

Što se crvenih vina tiče, oba odlikuju izrazita voćnost i dosta mineralnosti, s tim da je ono iz berbe 2015 tamnije, puno višanja, trešanja, džemasto sa naznakama kafe i čokolade uz nešto začinske strasti iz drveta. Berba iz 2016. godine, kao odraz pretežno suve a onda hladne na kraju godine, ima nešto više alkohola no daleko veću svežinu i izraženije tanine, što mu garantuje dugovečnost. Praktično su svi parametri poboljšani, ali je zaista teško odlučiti koji nam se Pinot Noir više dopada. Pravi primerci sorte!

Saznajemo takođe da se za svako od ovih vina grožđe u vinogradu veličine dva hektara drugačije uzgaja, da se koriste tri različita klona, a da punoću i finoću tanina u ustima vina duguju specijalnom i zahtevnom načinu proizvodnje – delastaž, gde se masa presuje sopstvenom težinom te nema oštećenja semenki.

Foto Željko Garmaz, Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi