Jankovi noviteti za 2018. godinu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Jankovi noviteti za 2018. godinu

Vinarija Podrum Janko iz Smedereva, tačnije njen vlasnik Dragan Vasić Janko, oduševila je nedavno novim ali i proverenim etiketama iz najnovijih berbi ekipu vinskih profesionalaca okupljenu u vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu. Drugim rečima, prisustvovali smo otvaranju Jankovog Testamenta!

Prvo vino na degustaciji i prema našem mišljenju najspremniji novitet je penušavac od sorte šardone iz berbe 2015 pod nazivom Mesečina. Već prvi kontakt sa nepcem prizvao je i viziju trubača koji sviraju istoimenu Bregovićevu himnu: bajkovite kiseline, slast, divna gorkost, snažni naleti sitnih mehurića koji ne prestaju, kao bomba od žutog grejpa što ni pola sata kasnije nije izgubila od intenziteta u čaši. Apsolutno jedinstveno i prepoznatljivo penušavo vino rađeno tradicionalnom tehnikom od koga je teško se odvojiti, a Janko priznaje da je nesebičnu pomoć dobio od tehnologa Srđana Lukajića u vreme kad su u vinariji Temet izrastali jedinstveni autohtoni penušavci Srbije.

5 podrum janko

U još devet čaša čekali su nas sjajni uzorci od kojih su najveće uzbuđenje izazvali potpuno nov, čisti širaz po imenu Bifora i legenda u najavi, takođe čistokrvni merlo Testament sa čuvenog lokaliteta Zlatno brdo, koji mnogi spominju kao apsolutni vrh Smederevskog vinogorja.

Veliku pažnju elegancijom, suvoćom, a verovatno i  cenom od oko 650 dinara, privukao je Rose Jelena 2017 sa 45 procenata prokupca, nešto manje kaberne sovinjona, merloa i trun sanđovezea. Uz ovo vino smo probali novi, uglađen i pomalo puterast Baš prokupac 2016, koji će najverovatnije opet na američko tržište. A sve veću potražnju za ovim vino Janko će pokušati da zadovolji sa upravo pridodatih 1,5 hektara vinograda namenjenih srpskoj autohtonoj sorti.

8 janko vina

Primećuje se da je u belim vinima Janko sve bliži internacionalnom ukusu. Pokušava da snizi alkohole, vina se lepo bruse, insisitira na eleganciji pa je nova Smederevka 2017 u kojoj ima po trun muskat otonela i tamjanike nežno i ukusno gastronomsko vino sa 12,5 procenata alkohola, dok Sauvignon Blanc 2017 ispunjava usta u potpunosti telom i ukusom greni smit jabuke, zelenim tonovima, svežinom. I on dolazi sa Zlatnog brda iz mladog vinograda, ali je potencijal očigledno veliki, a vino je sasvim zaokruženo i odlično balansirano posle desetak minuta dekantiranja čim njegovih 13,6% alkohola dođu u dodir sa vazduhom.

Vrtlog 2016 evidentno je svežiji u odnosu na čuvenog prethodnika koji se okitio srebrom na Decanteru, a nešto što će voleti svaki vinoljubac je šardone Misija Barrique 2016, ekstremno puno, ekstraktivno, slasno vino sa telom stvorenim u drvetu. Sa cenom od 1.000 dinara ovo se vino može uhvatiti u koštac sa najboljim belim etiketama Srbije.

I dok Vasić najavljuje kako će se u najskorijoj budućnosti okrenuti biodinamici, čemu je uzrok nedavni boravak u Austriji i vinogradima rađenim na taj način, probamo širaz Bifora 2016. Grožđe za vino predivnih kiselina dolazi iz dva mala vinograda. Odležavalo je 12 meseci u srpskom bariku i urađeno je svega 1.500 boca. Tekstura i tanini oduševljavaju, dok se 14,7 procenata alkohola lepo uklapaju u voćne, začinske i zemljane note.

4 janko

Najnovije izdanje vina Zavet Stari 2015 ponovo dokazuje potencijal Jankovog teroara. Kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran i širaz nakon godinu dana u bariku prešli su u bačvu od 500 litara i posle još 12 meseci otkrili jedinstvenu strukturu ovog vina koja dugo ostaje u pamćenju. A za Zavet Stari iz berbe 2016. Janko tvrdi da će biti u rangu Testamenta, vina kome je izgleda namenjena uloga da postane perjanica ove vinarije iz Smedereva.

Za one koji poznaju Jankova vina od ranije, Testament 2016 u stvari je specijalni Crveni Zapis, merlo, još bez etikete, doneseno pravo iz tanka. Grožđe dolazi sa lokaliteta Zlatno brdo, proizvedeno je svega 3.500 boca, snažne kiseline prožima voćna slast, a stiče se utisak kako je vino toliko gusto i ekstraktivno da ga je teško progutati. Definitivno meditativni vinski hit u kome će uživati oni koji odvoje 30 evra, ali tek kada se pojavi na tržištu.

Sve skupa, neće biti iznenađenje ako 2018. (ponovo) bude godina Janka!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama