Makedonija centar svetskih vinskih vitezova

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Makedonija centar svetskih vinskih vitezova

Ove godine u junu Makedonija će biti u fokusu vinskih vitezova čitavog sveta. Naime, u Skoplju i čitavom Tikveškom regionu održaće se od 31. maja do 3. juna Internacionalni kongres svetskih vinskih bratstava F.I.C.B. (Federation Internationale des Confreires Bachiques), skup koji se održava svake dve godine i koji je 1016. održan u Kaliforniji.

Kao svojevsrna specijalna najava ovom ozbiljnom događaju prethodilo je jedno lepo viteško dešavanje, na kome su vinarija Chateau Kamnik, jedna od najznačajnijih na Balkanu prema broju zlatnih internacionalnih odličja, i njen vlasnik Ilija Malinkovski, Prvi prokonzul vinskih vitezova Makedonije, učestvovali u organizaciji godišnje ceremonije i bili domaćin brojnim vinskim vitezovima Evrope. Nakon obilaska Salona vina Vinodonija, vitezovi su se zatim okupili u crkvi Svete Bogorodice u Skoplju, gde je u pravom viteškom maniru održana ceremonija proglašenja dvanaest novih vitezova i jedne vinske dame, a u prisustvu Malinkovskog, koji je već tri godine Prvi prokonzul Evropskog vinskog viteškog reda u Makedoniji.

Makedonski vitezovi 5Domaćin Ilija Malinkovski, Prvi prokonzul vinskih vitezova Makedonije sa slikom koju je dobio na poklon od šumadijskih vitezova vina

U svečanoj atmosferi, uz prisutsvo stotinak zvanica i zvuke evropske himne „Oda radosti“, novi su vitezovi pili vino iz zlatnog pehara dok je Veliki majstor evropskih vinskih vitezova, čije se sedište i centrala nalazi u Ajzenštatu u blizini Beča, velikim mačem inaugurisao nove članove, ali i nekima od već postojećih dodeljivao nove činove u hijerarhiji. Ovakve se ceremonije zapravo u Evropi rade u katoličkoj crkvi, dok je u Makedoniji sve obavljeno u pravoslavnoj kako bi se činu pristupanja vinskom viteškom redu dao posebni duhovni značaj.

Zanimljivo da je u krug vitezova tom prilikom ušao i jedan od najboljih „malih“ vinara Makedonije Toni Brzanov, kao i njegova koleginica, vlasnica vinarije Trajkovski, Biljana Trajkovska.

Makedonski vitezovi 3Toni Brzanov (desno), jedan od najboljih garažnih vinara Makedonije primljen je u krug vinskih vintezova

Nakon ceremonije održana je svečana večera na kojoj je Ilija Malinkovski od predstavnika Udruženja vinskih vitezova Šumadije dobio na poklon sliku, ulje na platnu akademskog slikara Srđana Cincara.

Kada smo već u ovim vinsko-viteškim vodama, da napomenemo da će ove godine i Udruženje vinskih vitezova Šumadije aplicirati za članstvo u svetskoj organizaciji vinskih vitezova International Wine Brotherhood, čije je sedište u Muzeju vina u Parizu.

Chateau Kamnik:
Zlatna vina Makedonije

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama