Premijere Oskara Maurera u Il Grappolo

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Premijere Oskara Maurera u Il Grappolo

Iz vinarije Oskara Maurera, dobitnika priznanja za Vinsku ličnost 2017. godine, bez sumnje jednog od najoriginalnijih vinara danas u Srbiji, čoveka čija se vina piju u fajndajning restoranima Londona, Kopenhagena i drugih metropola, stigao je u Beograd pravi vatromet novih etiketa, uglavnom iz berbe 2016. 

Imali smo prilike da ih premijerno probamo u popularnom vajnbaru Il Grappolo, koji redovnim premijerama i specijalnim višednevnim promocijama vina i vinarija pretenduje da postane pravi epicentar vinskih dešavanja u Beogradu. Predstavljeno je ukupno čak osam etiketa i sorti, od kojih dve apsolutno jedinstvene na tržištu, ne samo Srbije već i sveta. Nismo sad probali divlju crnku, koju nema baš niko drugi, ali jesmo sortni medenac beli.

Il Grapollo Maurer 43Zvezda večeri, slatki traminac Essentia

Poznat po velikom broju vinograda starih i zaboravljenih ili jedinstvenih sorti i svom „prirodnom“, zanatskom, u suštini umetničkom pristupu grožđu i vinu u podrumu, Maurer nam je podario prave dragulje od kojih je kulminaciju oduševljenja na kraju izazvalo desertno vino Traminer Essentia, traminac iz kasne berbe sa svega 11 procenata alkohola ali i pola kilograma šećera po litri, od grožđa gaženog nogama koje je dve godine provelo u specifičnom drvetu, po našem sudu jedno od najboljih vina tog tipa u čitavom regionu! Možda je vreme da se i neko srpsko vino okiti nekim od najjačih trofeja rezervisanih po pravilu za slatka vina Austrije, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Slovenije...

Ali, vratimo se u Il Grappolo. Za stolom sa spremnim čašama je Ivan Kruljac, predstavnik Maurerovih vina, koji će nas i provesti kroz degustaciju.

- Svaka boca ovde je priča za sebe – kaže Ivan dok puni čaše. – Kevedinka koju prvo probamo je na originalnim korenima koji nisu kalemljeni. Ova se sorta prvo pojavljuje u okolini Banoštora, gde se nekad nalazio grad Ke, a kako se sorta kasnije prostire i pod imenom dinka, najverovatnije da je ime dobila upravo kombinacijom te dve reči. Ipak, zvanična istorija kreće iz Kečkemeta, gde je 1985. godine napravljen njen klon K-8.

Il Grapollo Maurer 16Kevedinka iz vinograda starog preko 90 godina

Kevedinka iz 2016. godine koju probamo nosi oznaku „1925“, što označava starost vinograda! Snažno na nosu, to je nefiltrirano, jako suvo i bogato, toplo belo vino zlatne boje, jakih mineralnih i zemljanih nota koje potiču od specifičnog tla, gline prekrivene sa pola metra krečnjaka i nešto peska preko svega. Iako se prepoznaje jabuka, u jako dugoj završnici ukrašenoj citrusnim kiselinama kao da izviruju i korenasti plodovi zemlje, krompir, luk, bela repa. To vinu daje izuzetnu posebnost čime se ono još prisnije sljubljuje uz gastronomiju krajnjeg severa Bačke.

Furmint 2016 stiže iz vinograda na samoj granici sa Hrvatskom. Zlatna boja prožeta je blagim zelenkastim tonom, a iz prelepih kiselina lagano se izdvaja aroma kore grejpa koja se zakači za nepce sve dok ne razaznate nežne note kajsije i breskve. Dosta mineralno vino ima naznake tanina i treba imati strpljenja jer se polako ali raskošno otvara.

Il Grapollo Maurer 31Furmint je stara mađarska sorta koja se nalazi u osnovi čuvenih tokajskih vina

- Iako vinograde obrađuje uz pomoć konja, radi duge maceracije gde su sva vina odležala mnogo vremena u drvetu, uticaj uglavnom lokalnog hrasta iz bačvi od 500 do 1.200 litara se tek povremeno oseća – podseća nas Ivan. – Oskar je proučavao stare zemljišne knjige i na osnovu njih birao položaje vinograda na Fruškoj gori. On je jedan od retkih, možda jedini značajni vinar u Srbiji koji lozu gaji u „bušu“, što je stari metod uzgoja.

Pinot Noir 2016 je organsko vino koje oduševljava u svakom pogledu. Dosta tamno za odlike sorte, čak sa promenom boje po ivicama nalik na oksidaciju, ipak je apsolutno sveže i jako džemasto na nosu, a ekstrakt i kiseline garantuju decenijsko odležavanje. Ovaj pino sa poteza Karaš u Sremskim Karlovcima potpuno je atipičan u odnosu na one iz Burgundije, puni usta do vrha i snažno prodrma nos kao kakav čudesni inhalator. Alkohol od 12 procenata očigledno je prilagođen zahtevima zapadnog tržišta, a sklop aroma i kiselina tako snažan da momentalno obuhvati i zagrize nepce dok se herbalno-začinske note tope i šire na sve strane. Kako se vino otvara i bliži dnu čaše, pale se bakarne niti u vinu, a svileni tanini sve su prisutniji na jeziku.

Il Grapollo Maurer 34Atipični pino noar dobijen organskim metodama

Da li su vina koja probamo atipična i neistraženo polje za vinoljupce u Srbiji, zbog čega je Maurer prosto primoran da tržište traži van granica, zanima nas?

- Ovakva vina sa jasnim potpisom čoveka i vinograda piju zaista veliki zaljubljenici – kaže Ivan, a slažu se i svi gosti okupljeni oko stola.

Upravo jednu takvu autentičnu priču vinograda nudi veoma voćno i lagano Vino imanja 2015. Kupaža kabernea, merloa i malo kadarke neodoljivo podseća na supertoskance. Veoma pitko, gde je svaki sledeći gutljaj sve zaljubljiviji u nepce, sveže do maksimuma, a opet majstorski izbalansirano sa živim kiselinama, ispunjava mirisima crvenih voćki nos i usta i ostaje dugo u pamćenju. Vino iz velike stare bačve za svaki dan i svaki trenutak nailazi na opšte i jednoglasno odobravanje, pogotovo kad čujemo da staje tek nekih 800 dinara.

- Po mom mišljenju nema mnogo razlike između ovog i nekog pošteno napravljenog francuskog vina iz dobre apelacije – tvrdi Ivan.

Il Grapollo Maurer 20Il Grappolo postaje epicentar vinskih dešavanja Beograda

A onda, u skladu s Maurerovom filozofijom da sve ne mora biti po ustaljenim shvatanjima, krećemo naizmenično da probamo bele i crvene etikete, pa sledi belo, suvo vino Bakator 2016, koje je rađeno bez maceracije i potom provelo 14 meseci u bačvi. Elegantno, rekli bi „nobles“ vino, razvija vrtlog medene slasti na nosu, a onda otvara bakinu sobu punu svežih žutih dunja na ormanu. Ovo vino kao i Medenac beli rađeno je potpuno novom tehnologijom, drugačijom od one kako se rade klasična bela vina.

Korvina 2012, „sremački bordo“ u kojoj kaberne preovlađuje u odnosu na merlo, zbilja obara s nogu veličanstvenom teksturom, taninima i kiselinama koje armiraju svo to crno i crveno višnjičavo voće oko jezika, dok iz dubine završnice dopiru salve čokoladnog užitka. Zapravo, ono dno griotte, debelo parčence vrhunske čokolade sa kremom i alkoholisanom višnjom koja ne prestaje.

Il Grapollo Maurer 9Korvina 2012, „sremački bordo“ veličanstvene strukture

Medenac beli 2016, predstavljen kao jedno od čuda večeri, u izvoznoj varijanti zove se Collectiv i prodaje se u Londonu po ceni od oko 25 evra.

- Ova sorta dospeva rano u vinogradu, čak i početkom avgusta, ali za ovo vino Oskar je jedinstvenu sortu brao u oktobru, kad je 20 procenata ploda već obuhvatio botritis – ističe Ivan.

Poznata Master of Wine Izabel Ežeron pije isključivo prirodna vina, a u belom medencu uživa bez zadrške. U stvari, ovo je možda i najkompleksnije Maurerovo vino, poprilično guste i zatvorene oranž boje i sa čak 14 procenata alkohola. Redom se u čaši otvaraju latice aroma: liker od narandžine kore, suvo i kandirano voće, a u vrtlogu snažnih i bogatih kiselina na nepcu vremenom voće preuzima primat i postaje sve izraženije. Dobra vest – prva boce vina Medenac beli upravo kreću i na domaće tržište čim budu gotove etikete.

Il Grapollo Maurer 39Autentična priča vinograda, Vino imanja 2015

I onda na kraju već pomenuti traminac Essentia. Gotovo narandžast, pomalo uljast, nadire kandiranim voćem i koricom pomorandže na nosu, a kada ga uzmete u usta – eksplodira! Prvo kiseline kao bomba raznesu najneverovatnije ukuse i arome na sve strane: slast, slatkoća, da, ali tako uvijena u taj čarobni kiseli ogrtač da pažljivi degustator u završnici neometano uživa u čistom likeru od kafe. Fantastika!

- Već šest godina pijem Oskarova vina i večeras sam zapravo došla da probam taj traminac o kome toliko slušam. Mogu samo da kažem da je zbilja predivno vino – poverava nam se predstavnica poznate zemunske vinoteke, koja je takođe među gostima na ovoj promociji.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama