WineRi: Trs je naš!

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
WineRi: Trs je naš!

Drugi međunarodni eno-gastro festival WineRi održaće se 20. i 21. aprila 2018. godine u Rijeci. Organizaciju i ove godine potpisuje inovativan tim aha marketinga, a posetioci mogu da se raduju prilici da upoznaju vina čak 85 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, te da probaju više od tri stotine vrhunskih etiketa!

Novost ovogodišnjeg festivala su posebno osmišljeni prateći događaji – WineRi štajun, WineRi šetemana, WineRi After Job Party i WineRi Wine Tasteing Festival Party koji će se održavati širom Rijeke u 10 restorana i sedam barova. Pored toga, u sklopu festivala održaće se i šest stručnih radionica, prvenstveno kako bi se predstavile autohtone sorte Kvarnera žlahtina, jarbola i belica, a upoznaćemo se i sa zvončarima (koji su pod zaštitom UNESCO-a) i tradicionalnim bakarskim baškotom.

WineRi FCover

Ono najvažnije jeste da su WineRi podržali svi vinari Primorsko-goranske županije, uz konstataciju da je festival neophodan Kvarneru i da se u neku ruku smatraju domaćinima čitave manifestacije, a sve to uz duhoviti slogan: Trs je naš!

Časlav Matijević, hrvatski masterchef i vinski kum WineRi festivala, kaže da autohtone sorte, čak i one anonimne, svakako treba pogurati u prvi plan restoranske ponude, jer konobari su zapravo najbolji edukatori i kreatori tržišta.

- Autohtone sorte žlahtina, jarbola, belica i sansigot izuzetne su kvalitete i zaslužuju više poštovanja i pažnje – kaže Matijević.

Valja imati na umu da turističko tržište Kvarnera predstavlja 20 procenata ukupne hrvatske turističke ponude, te da je ovakav vinski događaj veliki doprinos povećanju raznovrsnosti i kvalitetu destinacije, što su kroz pokroviteljstva potvrdile i mnoge hrvatske instituicije, uključujući i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

- Verujemo da će ovogodišnji broj posetilaca uveliko nadmašiti prošlogodišnji, te da će se festival ponovo dokazati kao mesto druženja i razmene proizvođača, ugostitelja, znatiželjnika i svih vinskih zaljubljenika – kažu nam organizatori.

Konačno, recimo i to da festival ima i humanitarni karakter, pa će tako sva prikupljena sredstva bit donirana Udruženju za pomoć roditeljima dece s poteškoćama u razvoju „Hoću-mogu“.

nazad na vrh

Srodni tekstovi